Herdenkingen 4 mei in onze regio

Foto: Comité 4 en 5 mei Berlijnplein

Nadat de afgelopen twee jaar digitale dodenherdenkingen zijn georganiseerd, kan de reguliere herdenking weer plaatsvinden. Een overzicht van alle 4 mei herdenkingen in de plaatsen Leidsche Rijn, Vleuten, De Meern en Haarzuilens. Door Lisette Oorschot

Leidsche Rijn

19.45 uur: Verzamelen bij het monument op het Berlijnplein. Het jeugdorkest van het Harmonieorkest Vleuten ondersteunt muzikaal de plechtigheid.
19.55 uur: Korte mededeling van voorzitter Bas Meijer van de Stichting 4 en 5 mei Leidsche Rijn.
20.00 uur: Twee minuten stilte na de taptoe en aansluitend klinkt het Wilhelmus.
20.05 uur: Kransleggingen bij het monument op het Berlijnplein door onder andere wethouder Eelco Eerenberg.
20.10 uur: Sprekers komen aan het woord.
20.30 uur: Mogelijkheid tot napraten bij wijkrestaurant Venster.
21.00 uur: Theatervoorstelling ‘Graven’ van het Nieuw Utrechts Toneel (NUT). De voorstelling staat in het teken van drie vrouwen van verschillende leeftijden, elk met hun eigen verhaal en speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog. ‘Graven’ gaat over de vraag van wie de geschiedenis is, over het belang van herdenken en het recht om te vergeten, over of liefde fout kan zijn, muziek gevaarlijk en schoonheid giftig.

Vleuten

Het thema van de herdenkingsbijeenkomst in Vleuten is ‘Muziek als troost en bevrijding’. In doorgangs- en concentratiekampen is tijdens de oorlog telkens weer muziek geschreven en uitgevoerd als vertroosting, bemoediging en verzet.
18.45 uur: Herdenkingsbijeenkomst in de Torenpleinkerk met ballades en gedichten van Ilse Weber (1903 – 1944). Ilse Weber was een Tsjechische schrijfster die als ziekenverpleegster werkte op de kinderafdeling van concentratiekamp Theresienstadt. Tijdens deze bijeenkomst staat haar levensverhaal en muziek centraal. We horen ontroerende liederen voor mezzosopraan beleid op kofferharmonium en piano. Daarnaast klinkt een nieuwe compositie voor piano en viool geënt of Webers meest beroemde ballade ‘Ich wandre durch Theresienstadt’ (1943).
19.30 uur: Einde herdenkingsbijeenkomst. In stille tocht richting het oorlogsmonument in het Dr. Schuursplantsoen bij de Bottensteinweg.
19.57 uur: Kranslegging door vertegenwoordigers van de Gemeente Utrecht en de Oranjestichting Vleuten.
20.00 uur: Twee minuten stilte, gevolgd door het Wilhelmus en voordracht van het Nationale Dodenherdenkingsgedicht 1996 van Louise Broekhuysen.
20.06 uur: Defilé van familie en belangstellenden langs het oorlogsmonument, waarbij gelegenheid bestaat voor een individuele bloemlegging.
21.09 uur: Neerhalen van de Nederlandse vlag bij het monument.
Na afloop is er gelegenheid elkaar te ontmoeten met koffie of thee in parochiecentrum ‘Kerkestein’.

De Meern

19.00 uur: Herdenkingsbijeenkomst in de Mariakerk aan de Pastoor Boelelaan. Met medewerking van de leerlingen van de Apollo 11 School, muziekvereniging De Bazuin en zangkoor Singhet die Maere. Eén van de leerlingen van de school zal een gedicht voorlezen.
19.35 uur: Stille tocht. Vanaf het plein voor de Mariakerk vertrekt een stille tocht naar het herdenkingsmonument in het Prins Willem Alexander plantsoen. Wederom zal een leerling van de Apollo 11 School een gedicht voorlezen en een vertegenwoordiger van de Gemeente Utrecht zal een korte toespraak houden.
20.00 uur: Twee minuten stilte. Daarna zullen namens de Gemeente Utrecht en de plaatselijke bevolking kransen en bloemen worden gelegd. Er is voor ieder die dat wenst gelegenheid bloemen bij het monument te leggen. De Bazuin en Scoutinggroep Rhenova verlenen medewerking bij deze ceremonie.
Na afloop is er in De Schalm gelegenheid om deze bijeenkomst samen af te sluiten.

Haarzuilens

19.45 – 20.30 uur: In Haarzuilens is er een stille tocht vanaf het Kleuterkasteel naar het monument op De Brink. De herdenkingsplechtigheid en kranslegging worden verzorgd door een vertegenwoordiger van het gemeentebestuur. Een ensemble van muzikanten uit het A-orkest van Harmonieorkest Vleuten zal de plechtigheid muzikaal begeleiden. Direct na de herdenking is er een bijeenkomst in restaurant ’t Wapen van Haarzuylen.

Landelijk thema

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei kiest elk jaar een thema dat inspireert om herdenken en vieren aan elkaar te verbinden en om de historische gebeurtenissen in verband te brengen met de actualiteit wereldwijd. Het thema van dit jaar is ‘Vrijheid in verbondenheid’.

Cookieinstellingen