Elfia traditie opgepakt bij Kasteel De Haar

Foto: RDN

Elfia kan inmiddels gerust een traditie genoemd worden van Kasteel De Haar. Het outdoor kostuum-evenement vindt sinds 2001 jaarlijks plaats op het landgoed in Haarzuilens, met een enkele uitzondering in 2019 en een aangepaste editie in 2020. Afgelopen weekend, op 23 en 24 april, kwamen van dichtbij en ver veel ‘Elfianen’ er weer twee volle dagen bijeen.

De bezoekers van het evenement houden ervan zich te verkleden en in een rol te stappen. Als prinses of heks, als furry (een wolf, draak, hond etc.), als Stormtrooper of Gandalf the Great, als een karakter uit een Japanse anime. De kostuums zijn in de loop van de jaren wel iets laagdrempeliger geworden, een sneeuwwitjejurk of een piratenpak uit de feestwinkel zie je de laatste jaren vaker dan een bewerkelijk en zelfgemaakt cosplay kostuum. Daar boet het evenement iets aan luister in, ertegenover staat dat het feest gemoedelijker is geworden.

Tarotdame en paardenkoets

Als vanouds waren er dit keer optredens van bands met Keltische, Noorse, Schotse folkmuziek. Zij nodigen tot dansen uit, iets waar menig Elfiaan graag op ingaat. Van de verschillende workshops (zoals Kendovechten en boogschieten) werd goed gebruik gemaakt en de tarotdame was voor de zaterdag geheel volgeboekt. Jonge kinderen konden hun ei kwijt bij de speeltoestellen en het niet eerder vertoonde dinopark. Een mooie toevoeging van deze editie was de paardenkoets waarmee een tocht over de paden van het Haarse landgoed kon worden gemaakt.

Geduld is een schone zaak

De Elfianen zijn van nature geen chagrijnig volk – ijdel wellicht wel, gezien de tijd die voor poseren wordt uitgetrokken – en dat is maar goed, want de organisatie stelde hun geduld dit keer wel enigszins op de proef. Een aantal zaken verdienden meer aandacht. Zo zorgde het geringe aantal pinautomaten voor veel te lange rijen. De parkeerplaats was duurder en verder lopen, noodzakelijkerwijs vanwege de uitbreiding van de golfbaan, maar de lange omweg om door de kaartjescontrole te komen leek tamelijk overbodig.
De editie van 2022 kon rekenen op een compacter, maar volledig evenement met een afwisselend programma en volop eet- en marktkraampjes.

ikk

Cookieinstellingen