Vleermuizen vertragen verbouwing Willibrordschool

Foto: Gemeente Utrecht

De verbouwing van de Willibrordschool aan de Pastoor Ohllaan 28 begint met de sloop van een deel van het gebouw. Nu blijkt dat vleermuizen de kieren en gaten onder het dak van het schoolgebouw gebruiken om nestjes te bouwen. Daarom moet er voor de vleermuizen eerst een nieuwe plek komen.

De gemeente licht de plannen voor de verbouwing toe: ‘Het achterste deel van de school vervangen we door een nieuw gebouw met meer lokalen. Het huidige gebouw aan de Pastoor Ohllaan breiden we uit. We maken hiervoor ruimte door een deel van de school te slopen. De Willibrordschool wordt een Utrechts Kindcentrum. Kinderen van 0 tot en met 12 jaar kunnen hier terecht voor kinderopvang en school volgens hetzelfde gedachtegoed. We maken op deze plek 12 lokalen met ruimte voor kinderopvang en buitenschoolse opvang.’

De gemeente en de Willibrordschool hebben afgesproken dat het aantal leerlingen van de school een maximum krijgt. Het aantal leerlingen van De Willibrordschool groeit de komende jaren nog iets, maar zal daarna minder worden. Zodat alle leerlingen uiteindelijk les krijgen in hetzelfde schoolgebouw.

De school heeft de komende jaren nog extra tijdelijke lokalen nodig, want het huidige aantal leerlingen past de komende jaren nog niet geheel in 1 schoolgebouw. Tijdens de verbouwing van de school is er tijdelijk minder ruimte in het schoolgebouw. Helaas zijn er in Vleuten-Dorp weinig geschikte locaties beschikbaar. Een ideale oplossing voor de tijdelijke huisvesting is er daarom niet. De noodzaak is er wel: de leerlingen van de Willibrordschool moeten een goede plek krijgen om les te krijgen. Met de beperkte mogelijkheden die er zijn, willen de gemeente en de Willibrordschool op twee locaties tijdelijke lokalen inrichten voor leerlingen van de school.

De Willibrordschool kan de komende jaren gebruik maken van een aantal lokalen in Haarzicht. Dit zegt de gemeente: ‘Op dit moment staan er 4 tijdelijke lokalen aan de Hindersteinlaan. Deze willen we graag langer laten staan. We willen hier 6 lokalen aan toevoegen als het hoofdgebouw wordt verbouwd. Dit zal voor een periode van ongeveer 1,5 jaar zijn. Zo zorgen we ervoor dat de school ook tijdelijke lokalen dichtbij de school heeft. Voor 2024 tot 2027 bekijken we op een later moment waar ruimte beschikbaar is om de leerlingen te huisvesten.’

Het aantal inwoners van Utrecht groeit, en daarmee ook het aantal kinderen dat naar school gaat. In de wijk Vleuterweide is vooral de afgelopen jaren het aantal leerlingen in de basisschoolleeftijd groter geworden. Een deel van de kinderen uit Vleuterweide heeft gekozen voor een school in Vleuten-Dorp. De komende jaren willen we aanmoedigen dat kinderen in Vleuterweide kiezen voor een school in die wijk. Vanaf 2023 zal de Willibrordschool leerlingen uit Vleuterweide die zich aanmelden en waarvoor geen plek is, verwijzen naar De Twaalfruiter. Deze school krijgt een plek in MFA Weide Wereld.

 

Cookieinstellingen