Wijkagenten voortaan voorzien van stroomstootwapens. Bekijk op de video hoe het wapen werkt

Foto: Politie Vleuten De Meern

Vanaf begin 2022 worden politiemensen die werkzaam zijn in de incidentafhandeling opgeleid in het gebruik van het stroomstootwapen Taser X2. Onderzoek en praktijk wijzen uit dat het wapen escalatie voorkomt en zo een goede aanvulling is op de wapenuitrusting van de basispolitiezorg.

Ook de eerste agenten van het politiebureau De Meern zijn inmiddels opgeleid. Met het felgele wapen kan de agent iemand een stroomstoot toedienen. De bedoeling is dat dit toegepast wordt wanneer iemand bijvoorbeeld door drugs of alcohol niet meer reageert op een ‘normale’ benadering. Om goed de situatie te kunnen inschatten krijgen de agenten een opleiding.

Aanvulling

Politiemensen beschikten al over de wapenstok, pepperspray en het vuurwapen. In de praktijk ervaren politiemensen in gevaarsituaties nog wel eens dat de pepperspray of de wapenstok niet effectief zijn, maar dat de stap naar het dienstpistool ook niet wenselijk of geoorloofd is.

Op de site van politie.nl staat er over het stroomstootwapen dat:

  • kan op afstand gebruikt worden, veilig voor agent en omstanders;
  • voorkomt escalatie, dreigen is vaak al voldoende voor medewerking;
  • zorgt voor minimaal letsel voor agent, getroffen persoon en omstanders;
  • draagt bij aan zelfvertrouwen en daadkracht bij dreigende situaties, want de agent kan vertrouwen op de de-escalerende werking en de technische werking van het stroomstootwapen.

Wil je zien hoe een stroomstootwapen werkt, bekijk de video: https://www.politie.nl/informatie/video-gebruik-stroomstootwapen.html

Cookieinstellingen