Rollen naar de Haarrijnseplas? Vergeet het maar

Foto: Schouw-Naphegyi

De werkzaamheden bij strandzone Haarrijn zijn bijna afgerond. Veel inwoners kunnen met het mooie weer genieten van een zomerse dag. Wielgebruikers echter niet en het lijkt opnieuw compleet mis te gaan met toegankelijkheid.

De gemeente heeft haar best gedaan om (brom)fietsers te weren van het strand, maar heeft in haar ijver over het hoofd gezien dat andere wielgebruikers (rolstoelen, wandelwagens, rollators) hierbij ook geweerd worden. De steiger die eindelijk van een oprit was voorzien blijkt afgelopen week plotseling onderbroken te zijn. Er gaapt een groot gat over het water. Een volgende strandtoegang is voorzien van een afgesloten slagboom. Alleen als de slagboom open staat is de rolstoeltoegankelijke toiletvoorziening bereikbaar. Die is echter op een heuvel aangelegd met een te steile helling. Bij ander toegangen staan hekken en liggen er geen verharde paden.

Andrea Schouw-Naphegyi is betrokken bewoonster van ’t Zand en bezoekt graag de Haarrijnseplas. Ze noemt de ontwikkeling een ‘klap in het gezicht’ voor alle wielgebruikers: ‘Hoe kan het bij een nieuw ontwerp misgaan? Dit toont aan dat het inclusiebeleid van de gemeente achter de feiten aan blijft lopen in plaats van erop vooruit. En dat terwijl er door de gemeenteraad de agenda Utrecht voor iedereen toegankelijk is aangenomen.’ Daar staat in: Utrecht wil een stad zijn waar iedereen mee kan doen en waar we niemand buitensluiten. Een inclusieve stad. Dat betekent dat we toegankelijk moeten zijn voor iedereen. Alle Utrechters, mét en zonder een beperking, moeten alle gebouwen, dienstverlening en openbare ruimte kunnen gebruiken.

Schouw-Naphegyi, zelf VN-ambassadeur voor de rechten van de mens, spreekt bezoekers van het strand graag aan met de vraag of ze deze gang van zaken normaal vinden. Velen reageren begripvol. Schouw-Naphegyi: ‘Ik doe dat om bewustwording rond toegankelijkheid en inclusie te creëren. Want hoe meer mensen op ontoegankelijkheid letten, hoe meer aandacht er vanuit het bestuur van de stad voor komt. Lopen is nog steeds de norm, ik zou graag zien dat rollen ook de norm is. Het strand is er toch voor iedereen!’

Onlangs publiceerde het Sociaal Cultureel Planbureau uitgebreid over (on)toegankelijkheid: https://www.scp.nl/publicaties/publicaties/2021/06/08/lang-niet-toegankelijk

Cookieinstellingen