Visbel 100.000 keer ingedrukt

Foto: LRN

Utrecht heeft de visdeurbel massaal omarmd. Sinds de start eind maart drukten mensen ruim 100.000 keer op de digitale bel waardoor de sluiswachters bij de Utrechtse Weerdsluis een seintje kregen. Hierdoor konden vissen dit voorjaar de sluis passeren, op zoek naar plek om eitjes te leggen en zich voort te planten. De website werd 2 miljoen keer bezocht en trok 440.000 unieke bezoekers. Vanwege de geslaagde werking en grote interesse gebruikt de gemeente Utrecht de visdeurbel volgend voorjaar weer. De visdeurbel is per maandag 7 juni uitgeschakeld omdat het trekseizoen van de vissen voorbij is.

Vanaf eind maart waren de beelden van de visdeurbel, een onderwatercamera bij de Weerdsluis, live te zien. Geïnteresseerden wisten de website www.visdeurbel.nl met digitale deurbel massaal te vinden. Met name uit Utrecht, maar ook uit de rest Nederland, Europa en andere delen van de wereld was er veel belangstelling voor het onderwaterleven in de Utrechtse grachten. Zo keken Spanjaarden, Taiwanezen en Canadezen mee naar ‘onze’ vissen. Mensen kwamen gemiddeld 4 à 5 keer naar de website.

Natuurkennis vergroten

“Opvallend veel mensen hadden interesse in het leven in de grachten van Utrecht”, zegt wethouder Lot van Hooijdonk (groen). “Dit laat zien dat initiatieven zoals de visdeurbel een mooie manier zijn om kennis over de natuur onder water en in de stad te vergroten. Het is geweldig dat zoveel mensen hier enthousiast van worden. Het is belangrijk dat dieren zich vrij door Utrecht kunnen bewegen. En een goede en groene omgeving draagt ook bij aan een fijne en gezonde woonomgeving voor de mensen.”

Onderwaterleven analyseren

De visdeurbel moet ook meer inzicht geven in de soorten en het aantal vissen dat in de Utrechtse wateren voorkomt. De eerste resultaten zijn bekend. Zo verscheen de baars het vaakst voor de camera. Dat is een vaste bewoner van de wateren bij de sluis. Ook kwamen de snoek, blankvoorn en brasem veel in beeld. Ten slotte werden de paling en winde een aantal keer gespot. Die laatste is een echte riviervis. Dat laat zien dat de grachten en singels de verbinding vormen tussen de Vecht en Kromme Rijn en onderdeel zijn van een riviersysteem. De paling is een bedreigde vissoort. De duizenden foto’s worden de komende tijd verder geanalyseerd met behulp van data science-technieken.

Vissen persoonlijk doorgelaten

Elk voorjaar trekken duizenden vissen stroomopwaarts, op zoek naar een plekje om eitjes te leggen. Lange tijd vormde de Weerdsluis een obstakel, maar met de komst van de visdeurbel worden de oude sluisdeuren keer op keer voor hen geopend. Door de 440.000 unieke bezoekers van de website, is voor vrijwel elke vis persoonlijk op de bel is gedrukt. Daarmee verwelkomt Utrecht ook haar zwemmende inwoners.
Bijzonder aan dit project is dat de gemeente en de waterschappen hierin samen optrekken. De visdeurbel is een initiatief van de gemeente Utrecht, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Reacties