Haarrijnseplas krijgt opvallende ontmoetingsplek voor jongeren 

Foto: Martine Pouw

Het vernieuwde recreatieterrein rond de Haarrijnseplas krijgt steeds meer vorm. In opdracht van de gemeente Utrecht maakt Van Wijk Nieuwegein de strandzone en het groengedeelte gereed voor het zomerseizoen. Een opvallend nieuw bouwwerk is de overdekte ontmoetingsplek voor jongeren (JOP) die dinsdag 30 maart is geplaatst. Deze creatie, gemaakt van sterk cortenstaal, is ontworpen door de Utrechtse art designer Martine Pouw.  

Met deze JOP komt de gemeente tegemoet aan de wensen van de bewoners van Leidsche Rijn. In een grootschalige enquête uit 2017 gaven zij aan voor alle generaties meer voorzieningen te willen op het populaire recreatiegebied. Het strand wordt verbreed en er komen heuvels en grote bomen. Voor de kleintjes worden speeltoestellen geplaatst, jong en oud kunnen zich uitleven op sportvelden en jongeren krijgen een opvallende ontmoetingsplek in de vorm van een L-vormig huisje.

Het ontwerp genaamd Adios a la Playa ziet er anders uit dan gebruikelijk is voor een JOP. “Echt uniek is de personalisatie van het huisje”, vertelt ontwerper Martine Pouw. De wanden hebben namelijk een uitsnede van de skyline van de directe omgeving. Die horizon betreft: Kasteel de Haar – ecologische zone – Haarrijn – Haarrijnseplas – Vleuten. “Herkenbare hotspots om trots op te zijn als lokale bewoner. Ze zorgen op een speelse manier voor openheid en een doorkijkje”, aldus Pouw.

Onderhoudsvrij én weerbestendig 

Door het gebruik van natuurlijke elementen heeft het huisje een vriendelijke uitstraling. Het platte dak wordt gestut door een figuurlijke boom. Aan de binnenzijde komen CircU-banken die zijn vervaardigd uit circulair beton. Het gebruik van cortenstaal heeft een aantal belangrijke voordelen. Deze bijzondere metaallegering met een warme roestkleurige uitstraling is zeer geschikt om in de openbare ruimte te posteren: het is onderhoudsvrij én weerbestendig.

Het werk van Martine Pouw is inmiddels op diverse plaatsen in de openbare ruimte zichtbaar. In april 2020 kreeg haar verplaatsbare kunstwerk Build Love een plek naast de hoofdingang van het St. Antonius Ziekenhuis. Die creatie die het hart van de samenleving uitbeeldt, was een schenking van zes bedrijven – betrokken bij de duurzame bouw en ontwikkeling van het stadsdeel – aan de inwoners van Leidsche Rijn. Als eerste standplaats werd gekozen voor het St. Antonius Ziekenhuis om tijdens de eerste golf van de coronacrisis de zorgverleners een hart onder de riem te steken.

‘Bouwen aan fijne leefomgeving’ 

Pouw is er trots op dat nu opnieuw een van haar creaties op een belangrijke locatie in Leidsche Rijn zichtbaar is. “Maar niet alleen dat. Van deze JOP hebben hopelijk heel veel jongeren uit de buurt plezier. De Haarrijnseplas is een heerlijke plek om te vertoeven en wordt nu dankzij deze nieuwe initiatieven nog mooier gemaakt. Met elkaar kunnen we bouwen aan een fijne leefomgeving.”

Het JOP-huisje Adios a la Playa dat aan de Haarrijnseplas verschijnt maakt deel uit van de grotere serie La Casa. Eerder dit jaar is het eerste huisje uit de serie La Casa geplaatst bij de fabriek van Nedal Aluminium op Lage Weide.

 

Reacties