Utrecht 60 jaar terug: georganiseerde en ongeorganiseerde kerstboomverbrandingen

Foto: UN

“De toch al van opwinding en pret stralende kindersnuitjes werden maandagavond nog eens extra belicht door de felle gloed en de vonkenregen die van de stapels kerstbomen kwam, die op verschillende plaatsen in Utrecht werden ontstoken.” Dat meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op dinsdag 3 januari 1961.

“Rijen dik stonden grote en vooral kleine kinderen zich in een kring rond de brandende kerstbomen te warmen”, aldus het Utrechtsch Nieuwsblad. “De bomen verspreidden een heerlijke geur en in Mariëndaal was zelfs het Zuilens fanfarekorps aanwezig en drie wagens van de vrijwillige brandweer met dertig man.
Echter er vonden niet alleen georganiseerde kerstboomverbrandingen plaats. De Utrechtse politie en brandweer hadden een drukke avond. Ruim vijfenzestig maal moesten zij assistentie verlenen bij kleine kerstboomverbrandingen, die jeugdige organisators op eigen gelegenheid hielden.”

Ritueel einde

De traditie om kerstbomen te verbranden gaat lang terug. Al voor het ontstaan van het Christendom werden vuren aangestoken om daarna weer te doven als een soort ritueel einde van het voorbije jaar. Het christendom nam in latere tijden een deel van de heidense gebruiken op in de christelijke traditie. Zo ontstond het gebruik om alle kerstgroen na de kerstdagen ritueel te verbranden. En het ruimde natuurlijk ook lekker op.

Inzamelpunten

Tegenwoordig gebeurt dat niet meer: te vervuilend. De kerstbomen worden nu opgehaald door de gemeente. Je kunt je afgedankte boom tot het einde van de maand naar een van de inzamelpunten brengen. De plekken zijn te herkennen aan spandoeken met de tekst ‘Kerstboom inzamelpunt’. De exacte locaties van de plekken waar je je kerstboom naartoe kunt brengen, vind je hier: kerstbomeninzamelpunten. Kerstbomen worden ook huis aan huis opgehaald in de eerste weken van januari. Je vindt de kerstboominzameldagen via www.mijnafvalwijzer.nl.

Compost

De apart ingezamelde kerstbomen worden verwerkt tot compost dat goed werkt als bodembedekker. Ook dit jaar is de verwachting dat er tegen de 50.000 bomen worden opgehaald.

Reacties