Schaken in Máximapark steeds populairder

Foto: JM Molina

Of het door de Netflix-hitserie The Queen’s Gambit komt, weten we niet, maar schaken wordt steeds populairder. Daarom is er behoefte aan meer schaaktafels in het Máximapark.

In The Queen’s Gambit ontdekt een meisje in een weeshuis dat ze een enorm talent voor schaken heeft. Als ze – nadat ze geadopteerd is – voor het eerst meedoet aan een schaaktoernooi, wint ze dat met gemak. Ook latere toernooien zet ze op haar naam en uiteindelijk (spoiler!) verslaat ze de Russische wereldkampioen.

Schaakworkshops

Of het door deze serie komt weten we natuurlijk niet, maar schaken staat meer en meer in de aandacht. Oók in het Máximapark, waar bij de ingang naar de Japanse Tuinen drie schaaktafels staan. Deze worden goed gebruikt, zeker op zondagochtenden als er schaakliefhebbers uit de hele wijk op afkomen en tegen elkaar schaken. Ook worden er geregeld schaakworkshops georganiseerd. Door de populariteit nemen mensen zelfs hun eigen schaaktafeltjes mee en wordt er soms zelf op bagagedragers van fietsen geschaakt.

Extra tafels

Kortom: drie schaaktafels is eigenlijk te weinig. Daarom is er een petitie gestart voor extra schaaktafels. Er wordt gepleit voor een extra statafel aan de overkant van het pad, met daarin drie schaakborden. Er is voldoende afstand tussen de drie schaakborden, dus er kan corona-proof staand geschaakt worden. Ook is er behoefte aan een schaaktafel waar rolstoelgebruikers gemakkelijk kunnen aanschuiven. De Utrechtse VVD heeft hiervoor inmiddels aandacht gevraagd bij het college van de gemeente Utrecht om te kijken of er financiering mogelijk is. Er is al een aanvraag bij het initiatievenfonds van de gemeente Utrecht ingediend.

Je kunt de petitie hier tekenen.

Reacties