Ondanks verbod veel meldingen van vuurwerkoverlast in Utrecht

Foto: Politie

De verkoop- en het afsteken van vuurwerk wordt de komende jaarwisseling eenmalig verboden. Dit om extra druk op de al zwaar belaste zorg en op de handhaving van de openbare orde te voorkomen. Toch is er in Leidsche Rijn nu al sprake van vuurwerkoverlast, net als elk jaar.

De gemeente Utrecht roept op om overlast te melden zodat de handhavers van de gemeente gerichter op pad kunnen. Eerder dit jaar liet oud-burgemeester Jan van Zanen weten dat hij persoonlijk al heel lang voor een vuurwerkverbod is. Het college van burgemeester en wethouders zijn niet voor een lokaal vuurwerkverbod, maar steunen een landelijk verbod wel.

Werkdruk zorg

Om de werkdruk in de ziekenhuizen rond de jaarwisseling niet verder op te laten lopen, is vanuit de zorg, politie en burgemeesters verzocht om een tijdelijk vuurwerkverbod. De laatste jaarwisseling belandden zo’n 1300 mensen in ziekenhuizen en op huisartsenposten met vuurwerkletsel. Het handhaven van de openbare orde wordt tijdens jaarwisselingen op veel plekken in het land bemoeilijkt door incidenten rondom vuurwerk. Het kabinet boog zich daarom over een tijdelijk verbod en de gevolgen hiervan voor de vuurwerkbranche. Het tijdelijke vuurwerkverbod geldt niet voor vuurwerk uit de zogeheten F-1 categorie. Dit is een licht soort vuurwerk, zoals sterretjes, trektouwtjes en sierfonteintjes.

Melden

Het verbod lijkt vooralsnog niet echt te helpen tegen het vroegtijdig afsteken van stevige knallers. Mocht je dit zien gebeuren en/of overlast ervaren, dan kun je dit melden bij de gemeente Utrecht via slimmelden.

Cookieinstellingen