De schildpad bij de schaapskooi is een invasieve exoot

Foto: Alexandra van der Vis Kruijswijk

Het blijft een vreemde gewaarwording, een exotisch ogende schildpad in het water in Leidsche Rijn. Er zit er een bij de Schaapskooi Groot Zandveld. Hij kruipt geregeld op de betonnen buis aldaar en trekt dan veel bekijks.

In Nederland komen van nature geen zoetwaterschildpadden voor, ze zijn losgelaten door mensen die ze als huisdier hielden. Hoewel het bij ons te koud is voor succesvolle voortplanting, kunnen sommige dieren zich jarenlang handhaven. De vier soorten die je het meest ziet zijn: de roodwang-, geelwang-, geelbuik- en zaagrugschildpad. Die bij de Schaapskooi is waarschijnlijk een geelbuikschildpad. Ze zijn voornamelijk afkomstig uit Turkije en worden als ze nog klein zijn verkocht als huisdier. Maar dan worden ze groter en blijkt het toch vaak te lastig om ze te houden. En worden ze vervolgens maar in het wild los gelaten.

Invasieve exoot

De geelwangschildpad, geelbuikschildpad en roodwangschildpad staan sinds juli 2016 op de Europese Unielijst (EU-lijst) van invasieve exoten. Een soort die op de EU-lijst staat mag o.a. niet meer worden verhandeld en gehouden. Verder geldt voor EU-lidstaten de plicht om in de natuur aanwezige populaties op te sporen, te verwijderen, of als dat niet lukt, zodanig te beheren dat verspreiding en schade zoveel mogelijk wordt voorkomen. In het geval van verwijderen uit de natuur zal gekozen moeten worden tussen euthanasie of permanente huisvesting in een opvangcentrum.

Niet voortplanten

Particulieren en dierentuinen die deze soorten al in bezit hadden voordat de EU-lijst van kracht werd, mogen de dieren blijven houden totdat ze een natuurlijke dood sterven. Voorwaarden zijn wel dat de dieren niet kunnen ontsnappen en dat men zorgt dat ze zich niet kunnen voortplanten. Met de soorten mag dus niet gekweekt worden.

Cookieinstellingen