Kunst in Máximapark herhaaldelijk vernield; CDA Utrecht wil hier aandacht voor

Foto: CDA Utrecht

In het Máximapark staat een kunstwerk met de titel Rituele Depositie: glazen kokers waar je van bovenaf in kunt kijken. Het glas van deze kokers is al een paar keer vernield. CDA Utrecht wil dat de gemeente hier aandacht voor heeft.

Het kunstwerk is van kunstenaar Mathilde ter Heijne. Zij ontwierp de kokers waarin voorwerpen liggen uitgestald die iets vertellen over de geschiedenis van Leidsche Rijn. De glasplaten die de kokers afdekken zijn al een paar keer het doelwit van vandalisme. CDA-raadslid Jantine Zwinkels: “Het kan toch niet dat vandalen hiermee wegkomen? Samen proberen we de stad mooier te maken, onder andere door kunst in de openbare ruimte te plaatsen. Daar blijf je gewoon vanaf.” Ze stelt mede namens de PvdA en VVD mondelinge vragen aan het college; zij wil dat de schade – die in de duizenden euro’s kan lopen – op de daders verhaald kan worden. Jantine Zwinkels wil weten of het college op de hoogte is van de vernielingen en wat er aan gedaan kan worden om dergelijk vandalisme in de toekomst te voorkomen.

Fascinerend

Het kunstwerk van Mathilde laat niet meteen zien wat het is, maar als je je erin verdiept is het fascinerend. De kunstenaar heeft haar werk gebaseerd op archeologische vondsten, zoals die ook in Leidsche Rijn zijn gedaan. Ze is daarbij niet alleen geïnteresseerd in de materiële overblijfselen van een beschaving, maar vooral in de rituelen die daarmee samen gaan; het actieve gebruik van de bodem om waardevolle dingen te bewaren en daarmee betekenis te geven aan een plek. Omwonenden hebben een persoonlijk object beschikbaar gesteld dat staat voor een gebeurtenis uit hun leven in Leidsche Rijn. Een selectie van deze objecten is vervolgens in brons gegoten en in ondergrondse vitrines, aan de bodem toevertrouwd.

 

 

Reacties