Utrecht wil minder hinder door straatverlichting

Foto: Pixabay

De gemeente Utrecht gaat onderzoeken of ledverlichting in lantaarnpalen hinderlijk is. In de gemeente Utrecht staan zo’n 65.000 lantaarnpalen waarvan 20% uitgerust is met ledverlichting. Mensen met een visuele beperking, maar ook mensen met gezonde ogen, kunnen last ondervinden van ledverlichting.

Daarom wil de gemeente een manier ontwikkelen om te bepalen hoeveel hinder een ledlamp veroorzaakt. De gemeente kan zo in de toekomst nog betere keuzes maken voor soorten lampen in de openbare ruimte, en hinder door ledverlichting beperken. Kees Diepeveen, wethouder Openbare Ruimte: “Led is energiezuiniger en gaat langer mee, dat is goed voor het milieu. De komende jaren gaan we alle lantaarnpalen van ledlampen voorzien. Als we dan ook nog eens voor lampen kunnen kiezen die weinig tot geen hinder veroorzaken, dan is dat een mooi resultaat.”

Prettig verblijven

Utrecht wil de openbare ruimte zo inrichten dat iedereen hier prettig kan verblijven. Met veilige oversteekplaatsen en brede stoepen, maar ook met straatverlichting die niet hindert of verblindt. Utrecht doet het onderzoek samen met de stichting Openbare Verlichting Nederland (OVLNL), de gemeente Zoetermeer, SOLGU, Bartimeus (instituut voor blinden en slechtzienden) en Koninklijke Visio.

Proefstraat

Op de Carnegiedreef in Overvecht is een proefstraat met 11 verschillende lampen ingericht. Bewoners van Utrecht kunnen de verschillende lampen bekijken en hun mening erover geven. Dat kan op een moment dat hen uitkomt, als het donker is, of ze kunnen zich aanmelden voor een gezamenlijk bezoek met een adviseur Verlichting en andere bewoners. Op www.utrecht.nl/welkelamp staat hier meer over uitgelegd.

Reacties