Vossen, zwanen en wilde katten mogen afgeschoten worden in Utrecht

Foto: Pixabay

Jagers mogen in Utrecht schieten op knobbelzwanen, wilde katten en vossen. Het provinciebestuur heeft hier toestemming voor gegeven.

De provincie Utrecht heeft toestemming gegeven om het hele jaar door in de nachtelijke uren met kunstlicht, lokmiddelen, honden en geluiddempers vossen te schieten. De ontheffing loopt door tot en met 2025 en mag gebruikt worden in weidevogelgebieden en rondom bedrijven met vrije uitloopkippen. De dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Fauna4Life zijn woest en maken bezwaar. De organisaties: “Vossen mogen al in het hele land het hele jaar door overdag met het geweer worden gedood. In Utrecht alleen ging het in de afgelopen drie jaren om maar liefst 3.000 vossen. Dit zijn schrikbarende aantallen.”

Schade beperken

De ontheffing in Utrecht is verleend om schade aan fauna te beperken. Daarmee wordt gedoeld op de weidevogels die in de provincie leven. Vossen kunnen weidevogels en hun kuikens en eieren opeten. De provincie laat in haar besluit wel weten dat het percentage uitgekomen eieren in de provincie hoog is.

Knobbelzwanen

Knobbelzwanen mogen van de provincie jaarlijks vanaf 1 december t/m 14 juni worden afgeschoten. Het besluit geldt tot en met 2025. Zo’n toestemming kan alleen worden verleend ter voorkoming van belangrijke schade. De provincie heeft deze ontheffing verleend, omdat er in de hele provincie sprake zou zijn van schade aan gras. Ook hier hebben Animal Rights en Fauna4Life bezwaar tegen aangetekend.

Wilde katten

Ook wilde katten mogen in Utrecht worden afgeschoten. Naar schatting lopen er honderdduizenden zwerfkatten rond in Nederland. Het zijn uitstekende jagers en vormen daarom volgens biodiversiteitsbeheerders een gigantische bedreiging voor korenwolven, kikkers, weidevogels, salamanders, vleermuizen en vlinders. Bovendien planten de katten zich in razend tempo voort omdat ze kunnen overleven in zeer uiteenlopende omstandigheden.

Reacties