‘In de tuin naar de wc??’ Kinderen vragen ouderen naar vroeger

Foto: Brede school het zand

Vanuit twee vrijwel identiek ingerichte kamers met spullen van vroeger – een Perzisch tapijt, een koffiemolen, een kruik – voerden leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool De Klimroos in Leidsche Rijn gesprekken met oudere wijkbewoners die in de andere kamer zaten bij Buurtcentrum Bij de Buren. Ze vroegen ze het hemd van het lijf via de online verbinding.

Er ontstond een levendig gesprek, op afstand maar toch nabij, tussen de jongeren van nu en de jeugd van toen. De leerlingen waren nieuwsgierig naar de school van vroeger en of ze toen een uniform aan moesten. Maar ook naar hoe de huizen er vroeger uitzagen. De kinderen vonden het soms gek om te horen dat de ouderen vroeger buiten in de tuin naar de wc moesten. Ook de wijkbewoners wilden de verhalen en de hobby’s van de kinderen graag horen en vinden het contact voor herhaling vatbaar.

En Toen

Deze ontmoetingen waren georganiseerd in het kader van de kinderboekenweek die het thema ‘En Toen!’ had. Er was tijdens de jaarlijkse kinderboekenmarkt op De Klimroos ook een heuse Romein van Museum Hoge Woerd aanwezig. Kinderen kruidenbuideltjes naar Romeins voorbeeld maken, sjoelen en zaklopen. De kinderboekenmarkt is een gezamenlijke activiteit van de partners van Brede School De Klimroos: DOCK, Partou, Spelenderwijs Samen en obs De Klimroos.

Reacties