‘Hey pap, kun je me helpen?’

Foto: WhatsApp

Het aantal meldingen van WhatsApp-fraude is dit jaar enorm toegenomen, bleek vandaag uit cijfers van de Fraudehelpdesk. Tot 1 oktober zijn al ruim 1100 mensen op die manier opgelicht, voor een bedrag van in totaal 3,3 miljoen euro.

Vooral mensen boven de 55 jaar zijn slachtoffer van WhatsApp-fraudeurs. Het gaat om mensen die minder bekend zijn met digitale mogelijkheden en de oplichters gaan steeds geraffineerder te werk. Zo nemen sommige WhatsApp-criminelen nu van tevoren de stem van een naaste van hun slachtoffer op. De fraudeur belt bijvoorbeeld naar iemands zoon of dochter. Diegene neemt op, maar de oplichter zegt niets. Dan zegt de zoon of dochter: ‘Hallo, is daar iemand? Ik hoor niets.’ De oplichter neemt dat geluid op.

Nieuw telefoonnummer

Vervolgens krijgt pa of ma een WhatsApp-bericht met de smoes dat zoon of dochter een nieuw nummer heeft. Als een van de ouders argwaan krijgt en naar het onbekende nieuwe nummer belt, speelt de oplichter de geluidsopname af. Ouders horen dan de vertrouwde stem en denken dan dat het goed is. Maar een gesprek komt natuurlijk niet op gang. De ‘klassieke’ manier van oplichting via WhatsApp komt nog altijd het vaakst voor: een zogenaamde zoon of dochter appt naar een van de ouders: ‘Hoi, ik heb een nieuw telefoonnummer, het oude kun je verwijderen.’ Een paar berichtjes later volgt het verzoek om vanwege een acuut probleem geld over te maken.

Actie

De oplichters kunnen heel geloofwaardig overkomen. Soms hebben ze op sociale media de profielen van hun slachtoffers bekeken en hebben zo informatie die betrouwbaar lijkt. Wat ook gebeurt: een link in een appje of sms’je waarvan de criminelen kunnen zien of je daarop klikt. Als je dat hebt gedaan, bellen ze op dat je net op een phishing-link hebt geklikt en dat je geld niet veilig is en dat je actie moet ondernemen.

WhatsApp overnemen

Tot slot kunnen criminelen ook je hele WhatsApp-account overnemen om te frauderen. Dat kan als je geen tweestapsverificatie hebt ingesteld op je telefoon, een extra beveiliging voor als je WhatsApp installeert op een nieuwe telefoon. Als iemand jouw 06-nummer installeert op zijn telefoon en daarmee WhatsApp installeert, krijg je van WhatsApp en code per sms. Die ziet de crimineel natuurlijk niet, maar als hij een paar keer aangeeft dat hij geen code heeft ontvangen, spreekt WhatsApp een code in op de voicemail. En voicemailboxen zijn zelden beveiligd en makkelijk te hacken door snode criminelen.

(bron: NOS)

Cookieinstellingen