Utrecht start Expeditie Warmte

Foto: Pixabay

We moeten in Utrecht van het gas af. Veel woningen stoken en koken op gas, maar als het aan de gemeente ligt, is dat in de toekomst niet meer zo. Maar hoe dan wel? Daarom organiseert de gemeente Utrecht van 27 oktober tot en met 25 februari 2021 de Expeditie Warmte.

Hierbij verkennen bewoners, ondernemers en experts samen de mogelijkheden van duurzame, lokale warmtebronnen als alternatief voor verwarmen op aardgas. In het klimaatakkoord is afgesproken dat Nederland in 2050 volledig CO2-neutraal moet zijn. Voor de hand liggende alternatieven zijn elektrisch verwarmen of verwarmen met heel warm water, op hoge temperatuur. Utrecht heeft niet oneindig veel warmte op hoge temperatuur, maar wel veel potentiƫle bronnen met warmte van een lage temperatuur.

Lokale warmte inzetten

Water uit kanalen, de bodem of restwarmte van een bedrijf zijn voorbeelden van lokale warmtebronnen die warm water van lage temperatuur kunnen leveren. In de Expeditie Warmte onderzoeken bewoners en professionals in een overzichtelijk traject hoe deze lokale warmte ingezet kan worden om woningen te verwarmen. Meer informatie over de expeditie en aanmelden staat op de website van Jouwhuisslimmer.

Reacties