Aantal besmettingen per wijk: in Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern het laagst

Foto: GGDrU

De GGD regio Utrecht analyseerde het aantal besmettingen in Utrecht. Wat blijkt: een piek aan besmettingen in de binnenstad. In Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn is het aantal nieuwe besmettingen met corona het laagst.

In alle wijken van Utrecht is de stijging het grootst onder jongeren in stedelijk gebied; het beeld dat ook steeds landelijk wordt geschetst. In de binnenstad van Utrecht wonen relatief veel studenten én men woont er wat dichter op elkaar dan in Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern. Als je kijkt naar de exacte aantallen dan vertegenwoordigt die gele piek in de binnenstad 38 nieuwe besmettingen in de afgelopen week. Hoe minder inwoners in een wijk, des te grilliger is het verloop van deze grafiek: enkele besmettingen meer of minder geven een relatief grote toename of afname.

Blauw is het aantal besmettingen in de leeftijdscategorie 0 – 19, oranje het aantal besmettingen in de leeftijd 20 – 39, grijs 40 – 59, geel 60 – 79.

De kans op overspringen van hoge infectiedruk van de groep jongeren naar de groep ouderen wordt groter naarmate het aantal besmettingen toeneemt in de groep jongeren, zo stelt de GGD Utrecht. “Het beperken van de overdracht daar waar je de besmettingen ziet toenemen is daarom meest urgent. Maatregelen op het niveau van groepskenmerken, bijvoorbeeld leeftijd of beroep, hebben een breder effect dan maatregelen op het niveau van settings als kantine, markt of sportveld”, aldus de GGD.

Het volledige overzicht met alle wijken.

Reacties