WOZ-waarde Utrechtse woningen stijgt met 11,2%

Foto: pixabay
In Utrecht steeg de WOZ-waarde het afgelopen jaar met 11,2 procent. In 2019 was deze gemiddeld voor een woning in Utrecht € 294.000 en in 2020 € 327.000. Een forse stijging.
 

De WOZ-waarde (Waarde Onroerende Zaken) is de waardebepaling van woningen door gemeenten, waarbij gekeken wordt naar verkoopprijzen, type woning, grootte en ligging. Het getal wordt gebruikt bij de belastingaangifte, een hypotheek, en voor de hoogte van de gemeentelijke belastingen (ozb, afvalstoffenheffing en rioolheffing). Maar: de WOZ-waarde van een woning loopt ongeveer een jaar achter op de werkelijke prijs, doordat de woningen op 1 januari worden getaxeerd naar de feitelijke waarde op 1 januari het jaar ervoor.

Vijfde jaar op rij

In heel het land was de gemiddelde WOZ-waarde van woningen voor het vijfde jaar op rij hoger. Op 1 januari 2020 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde 270 duizend euro per woning, 8,9 procent meer dan een jaar eerder. In Utrecht ligt de stijging dus boven dit landelijke gemiddelde. Het betreft de hoogste waarde ooit en de grootste stijging sinds jaren. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Steden

Van de vier grootste steden (de G4) steeg in Rotterdam de gemiddelde WOZ-waarde het sterkst, met bijna 16 procent tot 222 duizend euro per woning. In Amsterdam steeg de gemiddelde WOZ-waarde met bijna 11 procent tot 418 duizend euro per woning, de kleinste stijging binnen de G4.

 

Reacties