Team van dierenarts Mark gaat in Portugal honden castreren

Foto: Mark

Zondag 13 september vertrekt er weer een team van Dierenarts Mark uit Vleuterweide naar Portugal om honden te castreren. Dat doet dierenarts Mark Huis in ’t Veld elk jaar, dit keer voor de vierde keer. Hij is per toeval bij dat dierenasiel in Castro Marim terecht gekomen.

Met zijn team gaat hij er straathonden en asieldieren (honden én katten) castreren, chippen en ontwormen. Een week lang, met een team van zes medewerkers. Normaal gaat het team in mei, maar door corona is dit nu een paar maanden later. “Hierdoor is de noodzaak daar voor preventieve hulp en medische zorg ook groter”, aldus Mark. “Het wordt zeven dagen lang de handen uit de mouwen! We zorgen ook voor de inentingen, ontvlooien en geven de dieren een anti-tekenbehandeling. Dat maakt herplaatsing van die beesten een stuk gemakkelijker.” Straatkatten proberen ze overigens ook te casteren/steriliseren, maar die zijn moeilijker te vangen voor de ingreep.

Bedelen bij leveranciers

Mark is altijd lang bezig met de voorbereidingen van zijn bezoek aan Portugal, want alle medicatie en operatiemateriaal neemt het team zelf mee. Dat ‘bedelt’ hij grotendeels bij elkaar bij leveranciers, die altijd wel spullen hebben die bijna over de datum zijn maar nog prima te gebruiken. Het asiel waar team Mark naartoe gaat biedt onderdak aan 160 à 170 honden. Veel van hen zijn ‘gevonden’, een deel is gedumpt. “De vrijwilligers die er werken kennen alle honden van naam en het is er schoon. Ik ben ook wel eens naar een asiel in Spanje geweest, maar daar moest je over de stront heen stappen. In Castro Marim is het beter georganiseerd.” De vrijwilligers krijgen van Mark en zijn team uitleg hoe ze de honden zelf kunnen vaccineren en ze laten materiaal achter voor de rest van het jaar.

Wil je doneren? Kijk hier hoe je dat kunt doen.

Reacties