Circulaire, betaalbare woningen in De Omloop in Leeuwesteyn

Foto: AM

In Leeuwesteyn, de nieuwe wijk die in Leidsche Rijn aan het Amsterdam-Rijnkanaal wordt gebouwd, komt een buurt met de naam ‘De Omloop’. Het merendeel van de 44 koopwoningen moet in het betaalbare segment gerealiseerd worden, zodat starters en startende gezinnen zo’n woning kunnen kopen.

Centraal in het plan staat de gemeenschappelijke binnentuin waar bewoners kunnen tuinieren en elkaar ontmoeten. De naam van het plan De Omloop verwijst verder naar de gesloten waterkringloop en het sterk circulaire karakter van de woningen. De parkeerplaatsen komen onder de woningen.

Gezond Stedelijk Leven

Wethouder Klaas Verschuure (Ruimtelijke Ontwikkeling en Leidsche Rijn): “Dit plan is een mooi voorbeeld van hoe wij ‘Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen’ in Utrecht in de praktijk willen brengen. Een woonbuurt waar expliciet aandacht is voor circulariteit en de groene leefomgeving van de nieuwe bewoners. Bovendien bestaat 60 procent uit betaalbare koopwoningen, die geschikt kunnen zijn voor starters.”

Vooruitstrevend circulair karakter

Het plan is vernieuwend vanwege het vergaande circulaire karakter ervan. Door de slimme inrichting van de gemeenschappelijke groene binnentuin past De Omloop zich aan de verschillende weersomstandigheden aan. Zo heeft het plan een gesloten waterkringloop, die wateroverlast tijdens piekbuien voorkomt. Er is een zogenoemde wadi die bij piekbuien vol kan lopen en het water vasthoudt. De paden in het plan zijn water doorlaatbaar, evenals de verharde oppervlaktes in de privétuinen van toekomstige bewoners.

Urban Farming

Tussen de woningen komt in de buitenlucht een glazen kas van hergebruikt materiaal, die te gebruiken is door toekomstige bewoners voor urban farming, ontmoeten en het opslaan van bijvoorbeeld tuingereedschap. De groene binnentuin is biodivers met insectenvriendelijke beplanting, plantensoorten van de Utrechtse soortenlijst en een bijenwand. Daarnaast is er aandacht voor ecologisch beheer van de tuin. Om het leefklimaat van de binnentuin zo goed mogelijk te maken, is er gekozen om de binnengevels van alle woningen in hout uit te voeren. Er komen bovendien tien woningen van oud, die koploper zijn in circulair bouwen, door natuurlijke bronnen (bomen) te gebruiken en verder geen vervuilende materialen.

Het is nog niet bekend wanneer ze in de verkoop gaan en wat de precieze prijzen zullen zijn.

 

Reacties