Ongesubsidieerd muziekpodium Azotod in De Meern in geldnood

Foto: MB

Verschillende gemeenteraadsleden trekken aan de bel voor Azotod, het muziekpodium in De Meern. Zij zouden het een verlies vinden voor De Meern en voor de rest van Utrecht als Azotod zou verdwijnen en willen daarom weten wat de wijkwethouder kan doen om het voortbestaan van Azotod te redden.

Azotod verkeert net als veel andere culturele instellingen in zwaar weer. Door corona kunnen de grote feesten met Ben Liebrand en Gerard Ekdom niet doorgaan, en juist dát zijn de feesten waar Azotod het van moet hebben. Met de omzet die op zulke avonden wordt gehaald kan Azotod activiteiten voor jongeren organiseren die minder geld opleveren. Schoolfeesten bijvoorbeeld. Daar wordt altijd verlies op geleden. Wil Verhoeven, bestuursvoorzitter van Azotod: “Onze kosten zijn rond de 8000 euro per maand en nu, met de kleinschalige concertjes die we organiseren, komt er misschien 1000 euro per maand binnen. Dus reken maar uit: lang houden we dat niet vol.”

Vrijwilligers

Wat de bestuursvoorzitter steekt, is dat er is toegezegd dat de gemeente met de ongesubsidieerde podia in Utrecht in gesprek zou gaan over de mogelijkheden en over wat zij nodig hebben in coronatijd. “Wij hebben de betreffende ambtenaren van de afdeling cultuurzaken nog een paar keer gemaild hierover, maar een reactie bleef tot nu toe uit. Van de andere kant: Wij hebben vaker subsidie aangevraagd en nooit gekregen, dus waarom nu weer amok gaan maken in de gemeenteraad? Blijkbaar bestaat het idee dat Azotod een commerciële club is, maar wij draaien op vrijwilligers die het vooral leuk vinden om voor Azotod de handen uit de mouwen te steken. Onze omzet ligt tussen de 200.000 en 250.000 euro en we bedienen 12.000 mensen per jaar. Als je ziet wat voor een kosten wij daarvoor maken dan kun je op je vingers uittellen dat we het zonder vrijwilligers en sponsoring van het bedrijfsleven niet redden.”

Subsidieaanvraag afgewezen

D66-raadlid Ellen Bijsterbosch stelt in haar brief aan de wethouder dat bijna veertig procent van de jongeren van Utrecht in Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern wonen en dat er nog altijd te weinig te doen is in de buurt voor deze jongeren. Azotod zou dat gat kunnen opvullen. Wil Verhoeven van Azotod is het daar op zich mee eens, maar vraagt zich wel af waarom dan een buurthuis uit Kanaleneiland subsidie van de gemeente Utrecht krijgt om culturele activiteiten voor jongeren in Leidsche Rijn te organiseren. De subsidieaanvraag door Azotod werd afgewezen. “Blijkbaar zijn wij er niet zo goed in om de ambtenarij op de juiste manier te bespelen; wij hebben geen tekstschrijvers die aansluiten bij wat de gemeente wil lezen. Feitelijk bereiken wij de leeftijd van vooral 15 tot 55 met een divers aanbod in onze 150 activiteiten per jaar. We zouden misschien meer moeten benadrukken dat wij er voor alle leeftijden, culturen en gezindten zijn”, zegt Wil.

Geluidsstudio’s

Hij heeft desalniettemin nog altijd volop ideeën voor de toekomst van Azotod. “Wij zouden heel graag het terrein rondom Azotod opknappen, dat is deels eigendom van de gemeente. Daar zouden we bijvoorbeeld in samenwerking met andere partijen, DB Studio’s bijvoorbeeld, geluidsstudio’s neer kunnen zetten. Weet je hoeveel bandjes er wel niet zijn die regelmatig een studio huren om te repeteren? Wij hebben dan ook nog ons grote podium voor optredens. Ik zie nog altijd volop mogelijkheden hoor! Azotod bestaat al 42 jaar, wij zouden graag de 50 volmaken.”

 

 

Reacties