Drie ‘monumenten’ in Leidsche Rijn te bezoeken op Open Monumentendag

Foto: MB

Op zaterdag 12 en zondag 13 september zijn bezoekers weer welkom bij de Open Monumentendagen. Dit jaar in aangepaste vorm, met monumenten die fysiek of digitaal hun deuren openen. In Leidsche Rijn zijn twee ‘monumenten’ te bezoeken: de Broederschapshuisjes in Vleuten en Castellum Hoge Woerd. Daarnaast zijn er openluchtrondleidingen op het plein voor het Castellum.

De broederschapshuisjes zijn tussen 1599 en 1624 gebouwd als armenwoningen. Het Documentatiecentrum van de Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens is tegenwoordig in de huisjes gevestigd, die onlangs zorgvuldig zijn gerenoveerd. Dit weekend zijn ze op zaterdag tussen 11.00 en 17.00 uur te bezoeken. Let wel: je moet wel een tijdsslot reserveren (dat kan hier).

Openluchtrondleiding

De openluchtrondleidingen bij Castellum Hoge Woerd zijn op zaterdag om 10.00, 12.00, 14.00 en 16.00 uur. Een rondleider neemt je mee langs de schatten van de Hoge Woerd, zoals de constructie van het Castellum, langs het voormalige badhuis, het voormalige stroomgebied van de Rijn en langs interessante locaties waar belangrijke opgravingen gedaan zijn. Ook hier moet je voor reserveren . De rondleidingen duren een uur.

Castellum Hoge Woerd

Uiteraard is een bezoek aan Castellum Hoge Woerd ook zeker de moeite waard. Van de 1e tot de 3e eeuw werd de grens van het Romeinse Rijk (de limes) in deze streken gevormd door de Rijn. Deze grens werd bewaakt door 20 castella (forten). Eén daarvan lag op deze plek. Op de resten van dit fort is enkele jaren terug Castellum Hoge Woerd verrezen: een complex met een museum, een theater, een restaurant en een stadsboerderij. Het opgegraven Romeinse schip heeft er een markante plek gekregen. Een replica van een Romeinse wachttoren markeert de loop van de vroegere Romeinse weg. Reserveren voor een rondleiding kan hier.

 

Reacties