Woninghuren bijna 3% gestegen

Foto: sephelenor Pixabay

De woninghuren zijn in juli met gemiddeld 2,9 procent omhoog gegaan ten opzichte van een jaar eerder, de grootste stijging sinds 2014 en meer dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar (2,7 procent). In juli vorig jaar stegen de huren met 2,5 procent.

De grotere stijging dit jaar is vooral het gevolg van de hogere inflatie, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ruim 42 procent van alle huizen zijn huurwoningen. De sociale huur van woningcorporaties werd gemiddeld 2,7 procent hoger en de huren van sociale huurwoningen van overige verhuurders gingen met 3,4 procent omhoog. In de vrije sector was de stijging drie procent. Voor gereguleerde huurwoningen is de maximale huurverhoging de inflatie in het voorafgaande jaar plus een inkomensafhankelijke toeslag. Als de inflatie omhoog gaat, mogen de huren dus harder meestijgen.

Inkomen bepalend

Dit jaar is deze maximale huurstijging 5,1 of 6,6 procent, afhankelijk van het inkomen van de huurder. Het inflatiecijfer waarop deze maximale huurstijging is gebaseerd steeg van 1,6 procent (de basis voor 2019) naar 2,6 procent (de basis voor 2020). De reële huurstijging (gecorrigeerd voor de inflatie van vorig jaar) is dit jaar 0,3 procent. Vorig jaar was deze nog 0,8 procent.

Sociale huurwoningen

Bijna 70 procent van alle huurwoningen is in het bezit van woningcorporaties. De gemiddelde huurverhoging per 1 juli van sociale huurwoningen bij corporaties is dit jaar duidelijk hoger dan vorig jaar: 2,7 procent nu tegen twee procent vorig jaar. In ruim 30 procent van de gevallen verhoogden de woningcorporaties de huren met het inflatiepercentage. Volgens het huurbeleid mogen de totale huurinkomsten van een corporatie in een kalenderjaar maar beperkt stijgen. Voor 2020 is de maximale toename 2,6 procent.

Huurwisseling

Hierbij tellen onder meer huurstijgingen voor nieuwe bewoners niet mee, waardoor de gemiddelde huurstijging bij corporaties toch iets hoger kan uitvallen. De huurverhoging bij bewonerswisseling was dit jaar eveneens groter dan in 2019. De gemiddelde verhoging bij wisseling van huurders was dit jaar 9,5 procent tegen 8,2 procent vorig jaar. Verhuurders zijn niet gebonden aan de maximale huurverhoging als een nieuwe huurder in de woning trekt.

Reacties