Vermoedelijk blauwalg in Strijkviertelplas

Foto: MB

Deze foto is donderdagochtend 6 augustus gemaakt van een deel van de Strijkviertelplas. De groene drab lijkt verdacht veel op blauwalg. Er is melding van gemaakt.

De Strijkviertelplas is een van de officiƫle zwemlocaties van de gemeente Utrecht. Dit betekent dat het zwemwater regelmatig wordt gecontroleerd. Desalniettemin kan blauwalg toch opduiken als het een paar dagen warm weer is. De precieze verschijningsvorm van blauwalg hangt af van de tijdsduur waarin de blauwalg zich heeft kunnen ontwikkelen.

Bacterie

Blauwalg is een bacterie die giftige stoffen produceert waar mensen en dieren ziek van kunnen worden. Als mensen water met blauwalg binnen krijgen, kan dat maag- en darmklachten veroorzaken. Contact met het water kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Ook kunnen mensen pijn in hun hoofd, oren en ogen krijgen en sloom worden. Daarnaast komen duizeligheid, ademhalingsproblemen en kramp voor. Het is dus raadzaam om niet te zwemmen in water met blauwalg. In de Strijkviertelplas drijft op een aantal plekken de groenige drab, die kun je dus maar beter mijden.

 

Reacties