Forse toename gezondheidsklachten na recreatief gebruik lachgas

Foto: MB

In 2019 is het aantal gezondheidsklachten na recreatief lachgasgebruik enorm gestegen, zo meldt het Nationaal Vergiftigingen  Informatie Centrum (NVIC), onderdeel van het UMC Utrecht.

In 2019 zag het NVIC opnieuw een forse toename van gezondheidsklachten na recreatief gebruik van lachgas. In totaal werden 128 gevallen gemeld, ruim twee keer zoveel als in 2018 (54 gevallen). Opvallend is dat het vaak zeer grote hoeveelheden lachgas betrof: in sommigen gevallen ging het om honderden ballonnen per sessie.

Enkele liters

Steeds vaker wordt voor het vullen van ballonnen gebruikgemaakt van lachgastankjes van enkele liters, in plaats van de veel kleinere slagroompatronen. In ongeveer 30% van de gevallen had de gebruiker last van neurologische klachten zoals tintelingen en gevoelsstoornissen in de armen en/of benen. Dit is een bekende complicatie van langdurig lachgasgebruik, maar kan ook optreden na éénmalig gebruik van een grote hoeveelheid. Uiteindelijk kan blijvende zenuwschade en zelfs verlamming ontstaan.
Het NVIC is de nationale vraagbaak voor huisartsen, medisch specialisten en andere hulpverleners bij acute vergiftigingen.

Reacties