Het aantal coronapatiënten neemt fors toe, ook in Utrecht

Foto: Alexas Fotos Pixabay

Het aantal coronapatiënten neemt weer toe. Afgelopen week zijn er 987 nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op COVID-19. Dat is bijna 2 keer zoveel als vorige week. Er zijn 19 patiënten gemeld die voor COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Dat is een toename van 3 patiënten in vergelijking met de vorige week.

Er zijn 7 personen als overleden gemeld, 1 minder dan in de week er voor. Deze patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen week positief getest, in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van afgelopen weken soms nog aangevuld. In Utrecht zijn 83 nieuwe meldingen. Per 100.000 inwoners zijn 23,2 personen besmet.

Reproductiegetal is 1,29

Het RIVM concludeert dat het coronavirus zich weer meer in Nederland verspreidt. In de teststraten stijgt het percentage positieve testen en het reproductiegetal (Rt Real Time ) ligt boven de 1. Het reproductiegetal R laat bij een epidemie zien hoe snel het virus zich verspreidt. Het reproductiegetal (Rt Real Time ) is deze week 1,29; dat betekent dat 100 mensen samen weer 129 andere mensen besmetten. Het is voor het eerst sinds 15 maart dat het reproductiegetal boven de 1,0 ligt. Dat is ook een aanwijzing dat na een periode van weinig besmettingen de verspreiding van het nieuwe coronavirus weer toeneemt in Nederland.

Teststraten

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen in Nederland met (milde) klachten zich laten testen op COVID-19. Mensen kunnen zichzelf aanmelden voor een test in de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  teststraten. Ook worden mensen getest bij de huisarts of in het ziekenhuis of door de GGD’en voor bron- en contactonderzoek. Omdat het aannemelijk is dat niet alle mensen met COVID-19 zich laten testen, zullen de werkelijke aantallen in Nederland waarschijnlijk hoger zijn dan de aantallen die hier genoemd worden.

Cookieinstellingen