Utrecht krijgt extra geld van kabinet voor personeelstekort onderwijs

Foto: Pixabay

Het kabinet steekt de komende vier jaar 116 miljoen euro in het onderwijs van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Almere. Dit geld is bedoeld om acute personeelstekorten op te vangen in de steden waar het lerarentekort het grootst is.

Het geld gaat naar de uitvoering van noodplannen van de zogeheten G5. De grote steden van ons land kampen met een lerarentekort én met leerkrachten die hun baan in de stad verruilen voor een baan op een school in een andere gemeente. Onderwijsminister Arie Slob heeft met de wethouders en schoolbesturen afspraken gemaakt over hun noodplannen. Elke stad heeft zijn eigen aanpak. “We geven steden nu de ruimte voor oplossingen als de nood te hoog is”, zegt Slob, die ook meldt door te gaan met een structurele aanpak van het lerarentekort. “Ondanks de krappe arbeidsmarkt moeten we ervoor zorgen dat alle kinderen goed onderwijs blijven krijgen.”

Tekenleraar voor de klas

Scholen in de vijf steden mogen kiezen voor een alternatieve dag- en weekindeling. In geval van nood mogen schoolbesturen maximaal één dag in de week andere professionals, zoals muziek- en tekenleraren, voor de klas zetten. De medezeggenschapsraad moet wel instemmen met de inzet van deze alternatieve leraren, die overigens geen kernvakken mogen geven. Het ministerie van Onderwijs benadrukt dat een bevoegde leraar voor elke groep “de inzet is en blijft”.

Hogere salarissen

Daarom komt er jaarlijks 11 miljoen euro vrij voor lerarenopleidingen, gaat er 5 miljoen euro extra van naar de subsidieregeling voor zijinstromers en wordt nog eens 2,8 miljoen euro gestoken in de regionale aanpak. Dit is boven op de 700 miljoen euro die structureel wordt geïnvesteerd in hogere salarissen en lagere werkdruk.

(Bron: NU.nl)

Cookieinstellingen