Nieuw Utrechts Toneel speelt een verhaal dat schuurt, over de liefde

Foto: NUT

Elk jaar speelt het NUT (Nieuw Utrechts Toneel) in de zomer een voorstelling op een bijzondere locatie in de open lucht in Leidsche Rijn. Dit jaar stond de voorstelling Graven op het programma op het Berlijnplein, maar dergelijke evenementen zijn voorlopig niet toegestaan in verband met corona.

NUT zet nu alles op alles om Graven op een alternatieve locatie door te laten gaan. Van 5 tot en met 23 augustus is Graven 15 keer te zienWaar dan ook, hoe dan ook. De kaartverkoop is in volle gang.

Liefde

Greg Nottrot (theatermaker en artistiek leider van het NUT) en Maxime Snaterse (pianiste) brengen met Graven een aangrijpende, hartverwarmende muziektheatervoorstelling. Het is een soort ‘oorlogsduet’ voor vleugel en kleinkind, en gaat over een zeventienjarig meisje dat verliefd wordt op een Duitse soldaat. En over een eenentwintigjarige jonge vrouw die haar liefde verliest aan de oorlog, en over een demente vrouw van vijfennegentig die ongewild de naam prevelt die ze een leven lang wilde verzwijgen.
Graven is hiermee een geschiedenis die schuurt, niet alleen binnen de familie van de demente vrouw, maar ook binnen de context van 75 jaar bevrijding. Het is een voorstelling over de vraag van wie de geschiedenis is en over het belang van herdenken en het recht om te vergeten. Kan liefde fout zijn, muziek gevaarlijk, en schoonheid giftig?

Aanwijzingen

Graven begint al 28 dagen vóór de voorstelling (vanaf 8 juli) op een speciaal ontwikkeld online platform. Greg Nottrot: “We laten het publiek delen in het verhaal. Als je een kaartje hebt krijg je elke dag een aanwijzing of opdracht om mee te doen aan de speurtocht naar waar de voorstelling over gaat. Dat zijn aanwijzingen en hints, maar er ook recepten: ‘Kook dit’ of ‘Post dit, want dan snap je beter waar het verhaal straks over gaat’.”

Theater en diner

Traditiegetrouw eet het publiek na afloop van de zomervoorstellingen van het NUT met elkaar. Eten en voorstelling worden met elkaar verweven door de specifieke gerechten, door met wie je aan tafel zit en waar het over gaat.

Praktisch

Gravenspeelt van 5 tot en met 23 augustus, elke woensdag t/m zondag om 18:00 uur (wo – za) en 16:00 uur (zo). De locatie bevindt zich in Utrecht en wordt zo spoedig mogelijk bekend. De kaartverkoop is in volle gang en kaarten à 45 euro (inclusief voorprogramma en diner) zijn verkrijgbaar via www.nieuwutrechtstoneel.nl. Lezers van Leidsche Rijn Nieuws krijgen vijf euro korting met de code ‘LRNIEUWS’. Gebruik de code tijdens het afrekenen op nieuwutrechtstoneel.nl. Kies een datum, geef aan hoeveel kaartjes je wilt kopen en voer de code in in het daarvoor bestemde invulveld. De code is actief tot en met woensdag 24 juni en geldt op maximaal 2 kaarten per bestelling.

Cookieinstellingen