Mee wandelen door Leidsche Rijn Centrum met een architectuurgids

Foto: Clarita Rijnsent

Om de jaarlijkse dag van de Architectuur op 20 juni organiseert Architectuurcentrum Aorta een wandeling door Leidsche Rijnmet architectuurgids Jan Maarten Dalmeijer. Met andere ogen naar je eigen omgeving kijken.

Want Leidsche Rijn lijkt voor ons misschien al ‘normaal’, maar het is toch een bijzondere plek. De weilanden van voorheen hebben plaatsgemaakt voor de grootste nieuwbouwwijk van Utrecht. De afmetingen van het plan ontstijgen die van voorgaande nieuwbouwprojecten of buitenwijken, met tienduizenden woningen en vele kantoren en voorzieningen, zoals winkelcentra, scholen, bruggen en parken. Met de bouw van onder meer Leidsche Rijn Centrum zullen er naar verwachting in 2025 meer dan 100.000 mensen wonen.

Badhuizen

Waar de Romeinen ooit hun castellum en badhuizen bouwden, is nu een scala aan architectonische stijlen te vinden. Expressieve bouwwerken, historiserende woningen en cultuurhistorische structuren wisselen elkaar af. Leidsche Rijn verschilt van eerder gebouwde, nieuwe stadsdelen of nieuwe steden in vers polderland. De cultuurhistorische hoofdstructuren zijn zichtbaar gebleven. Ook is bij de inrichting van het gebied rekening gehouden met bestaande, landschappelijke elementen, zoals oude boerderijen, volwassen fruitbomen en archeologische bodemschatten.

Verrassend

Een rondleiding langs tal van bezienswaardigheden doet je met andere ogen kijken naar je eigen woonomgeving. En dat kan best verrassend zijn. De wandeling met architectuurgids Jan Maarten Dalmeijer gaat door het nieuwe centrum. Hij vertelt over de huidige ontwikkelingen en wat er nog komen gaat. De tour start bij de entree van Bibliotheek Leidsche Rijn Centrum en eindigt bij RAUM op het Berlijnplein.

Praktisch: 

Aanvang: 14:00 | 15:30 uur
Locatie: Entree Bibliotheek Leidsche Rijn Centrum, Brusselplein 2
Kosten: € 5,00 incl. fluisterset
Duur: 1 uur
Inschrijving: Reserveren verplicht. Link HIER.
Taal: Nederlands

Maximaal aantal deelnemers

Ter voorkoming van verdere verspreiding van het coronavirus is het maximum aantal deelnemers gezet op 15. Mocht een bepaalde plaats te druk zijn, dan wordt uitgeweken naar een rustiger plekje. Een eigen koptelefoon of ‘oortjes’ is aan te raden. Mocht dat niet lukken, dan heeft Aorta een oortje voor je. De apparatuur wordt na elk gebruik schoongemaakt.

Voor meer informatie over de dag van de Architectuur in Utrecht, klik HIER.

(Bron: www.beleefleidscherijn.nl)

Cookieinstellingen