Gierzwaluwnestkasten in nieuw appartementencomplex in Terwijde

Foto: stadsecoloog030

Woningcorporatie Portaal bouwt twee nieuwe appartementencomplexen met sociale huurwoningen vlakbij station Terwijde. Het bijzondere is dat er bovenin één van de complexen nestkasten zijn gebouwd voor gierzwaluwen.

Op meer plekken in Terwijde zijn nestkasten voor gierzwaluwen in nieuwe gebouwen ingebouwd. De vogels leven al langer in dat deel van Utrecht, en de passend onderdak is dan van belang om ze er te houden. Veelal zijn de nestkasten verwerkt in de gevel; zo ook hier in het complex van Portaal. Vijftig stuks maar liefst.
Huizen, kantoorgebouwen, kerken en andere bouwsels van de mens zijn voor gierzwaluwen net een rotslandschap vol met holtes, waarin zij kunnen broeden. Een groot deel van hun leven bevinden ze zich in de lucht. Tijdens de broedtijd zitten ze op hun nesten.

 

Reacties