Sirene niet gehoord vandaag? Dat klopt

Foto: Wikipedia

Elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur gaat het luchtalarm af, vandaag niet. Vanwege de dodenherdenking luiden de sirenes niet op deze eerste maandag van mei. Ook volgende maand zijn de sirenes niet te horen, want de eerste maandag van juni (1 juni), is het Tweede Pinksterdag.

Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur precies wordt de sirene getest. Het signaal duurt onafgebroken 1 minuut en 26 seconden. Als je dan de sirene hoort, weet je dat er niets aan de hand is. De sirenes worden niet aangezet op nationale herdenkings- en feestdagen of op religieuze feestdagen. Dus blijven ze op 4 mei uit vanwege Dodenherdenking en op 1 juni in verband met Tweede Pinksterdag. Dat betekent dat normaal gesproken, als er geen andere reden is om de noodsignalen te laten klinken, het luchtalarm pas weer op maandag 6 juli te horen zal zijn.

Sirenes testen

De gemeenten testen de sirenes om na te gaan of de apparatuur nog allemaal goed werkt en om er zeker van te zijn dat iedereen de sirene herkent bij een ramp of zwaar ongeval. als de sirene op een ander moment gaat is er iets loos. Dan moet je naar binnen gaan, ramen en deuren sluiten en radio of tv aanzetten op de regionale rampenzender.

3800 sirenes

Er staan zo’n 3.800 sirenes door heel Nederland. De lokale overheid bedient de sirenes. De sirene bij ons in de buurt gaat alleen als we ergens voor gewaarschuwd moeten worden.

Reacties