Drie strijders uit Leidsche Rijn deden mee aan Takeda-toernooi

Foto: JR

De Takeda krijgskunst beslaat een breed arsenaal aan disciplines, van het wapenloze aikido met een focus op klemmen en worpen, tot het zwaardvechten in Iaido. Tijdens de toernooidag van 1 maart, waaraan een groep leerlingen van  Takeda Ryu Nederland uit Leidsche Rijn deelnam, lag de nadruk op drie disciplines: Aikido, Iaido en Jodo.

In zowel Aikido als Jodo waren er twee verschillende wedstrijdvormen. In deze disciplines werd een vrije uitbeelding gebruikt, met aanvallen en tegenaanvallen. Daarnaast was er de technische wedstrijd, waarbij de deelnemers zo correct mogelijk klemmen en worpen toepassen. Beide disciplines boden een technische wedstrijd aan waarbij deelnemers om de beurt vrije aanvallen moeten verwerken met een worp en een vrije uitbeelding die zich meer richt op slagen en blocks. Voor Iaido, Japans zwaardvechten, was er een toernooi waarbij deelnemers moesten laten zien dat ze snel en technisch correct konden steken en snijden.

Drie strijders

Namens de dojo in Leidsche Rijn kwamen drie strijders uit. Na een zwaarbevochten poulefase vol spannende wedstrijden wisten twee van hen de finales te bereiken. René Völker van der Meijden behaalde een finaleplek voor Iaido en pakte daarmee de tweede plaats. Eric Baede, die voor het eerst meedeed aan een Takeda toernooi, behaalde tijdens zijn debuut een zeer knappe derde plaats bij de vrije uitbeelding met de stok (jodo). Een knappe prestatie van beiden!

Broerderlijk

Ook al waren de gevechten tijdens deze dag vol passie, de sfeer was er zoals we dat van Takeda Ryu gewend zijn; broederlijk en in samenwerkende mentaliteit. Belangrijker dan wie er won was dat de deelnemers het beste bij elkaar naar boven haalde, en dat is zeker gelukt. Zoals de Leidsche Rijnse budoka Nicoleta Daniela McNelly ook aangeeft: “Na feedback van medeleerlingen kon ik dat gelijk in de volgende wedstrijd meenemen. Zo heb ik gelet op hoe ik mijn zwaard efficiënter uit de schede kan trekken om direct aan te kunnen vallen in iaido.” Na deze dag hebben alle deelnemers weer voldoende stof tot nadenken en genoeg om hard aan het werk te gaan voor het volgende toernooi.

Mocht je een keer mee willen trainen kijk dan op www.takedaryu.nl voor drie gratis proeflessen. Op de foto Nicoleta die een snijtechniek uitvoert in Iaido.

Cookieinstellingen