De Historische Vereniging is trots op vernieuwde Broederschapshuisjes in Vleuten

Foto: Hist Ver vdmhlr

De Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche heeft een prachtig vernieuwd onderkomen: de Broederschapshuisjes in hartje Vleuten.

Zo’n 80 vrijwilligers van de vereniging werkten mee om van het beeldbepalende rijksmonument in het centrum van Vleuten, een prachtig kenniscentrum en museum te maken. Dat wil het bestuur van de vereniging graag delen met alle leden en niet-leden. Daarom start op 14 maart het Historische Café in de Broederschapshuisjes. Dit evenement zal zo’n vier keer per jaar plaatsvinden. Voor leden en niet-leden om gezellig bij te praten en om de rijke historie van ons gebied te beleven. Ook kun je meepraten over alle plannen en activiteiten van de vereniging.

Het eerste Historisch Café van de Historische Vereniging vindt plaats op 14 maart, van 15.00 tot 18.00 uur in de Broederschapshuisjes, Dorpsstraat 1 in Vleuten. Je hoeft je niet op te geven, maar het is wel handig voor de organisatie als je dat wel doet in verband met de catering. Dit kan via [email protected].

Geschiedenis

En nog even wat geschiedenis: de Broederschapshuisjes zijn een rijksmonumentaal rijtje woningen in Vleuten. De woningen ontstonden tussen 1599 en 1624 in het kader van armenzorg. Ze zijn vernoemd naar de in de 15e eeuw opgerichte “Broederschap van Onze Lieve Vrouwe”, die de woningen tevens in bezit had. Gaandeweg zijn de woningen verbouwd en/of herbouwd. Tot 1954 werden ze verhuurd aan minvermogenden. En nu dus een passend onderkomen voor de Historische Vereniging.

Cookieinstellingen