Ook last van lieveheersbeestjes in huis?

Foto: Wikimedia

Opeens zijn ze er weer, en in grote aantallen: lieveheersbeestjes in huis. In oktober zochten ze massaal een plek om te overwinteren en nu willen ze weer naar buiten.

Bzzzz…. Daar gaat er weer één. Vaak strijken ze neer op het raam, en soms hangen ze nog in een trosje in een hoekje. Waar komen ze opeens vandáán, vraag je je af, terwijl je er weer eentje op een papiertje laat kruipen en naar buiten laat. In het najaar voltrok zich een massale verhuizing van lieveheersbeestjes van buiten naar binnen om te overwinteren. Via naden, kieren en spleten bij ramen, ventilatieopeningen en dergelijke, maar ook door openstaande ramen of deuren, komen ze in huis. Soms vind je er enkele of een tiental, maar groepen van meerdere honderden tot zelfs duizenden komen ook voor.

Eind van de winter

Het grootste deel van de tijd – van november tot en met januari – zitten de lieveheersbeestjes stil in hun schuilplaats in een hoekje van de kamer of het plafond; tussen scharnieren, plooien van gordijnen of luxaflex; in kieren en naden bij het raam of de deur of achter schilderijen. Eigenlijk overal waar het nauw is. Aan het eind van de winter worden de lieveheersbeestjes weer actief, en gaan rondlopen of vliegen. Vooral als ze in een relatief warme ruimte zitten. Omdat het niet zo koud is, zijn er al veel wakker en klaar om naar buiten te gaan. Ze doen overigens niets tijdens hun winterslaap en hebben dan ook geen eten nodig. Ze zullen dus niet aan steen, hout of planten in of rond het huis gaan vreten.

Last

Wel kunnen de overwinterende exemplaren je binnenshuis last bezorgen, een beetje althans. Want waar groepen lieveheersbeestjes samenklonteren, kan de muur of waar ze dan ook op zitten, vervuild raken door hun uitwerpselen. Als ze worden verstoord, scheiden de lieveheersbeestjes een geeloranje vloeistof af (“reflexbloeden”), wat ook vlekken kan achterlaten. Sommige mensen kunnen allergisch op hun aanwezigheid gaan reageren. Het enige dat je ertegen kunt doen, is zorgen dat er geen gaten en kieren zitten waardoor de lieveheersbeestjes naar binnen kunnen. Maar dat is vrijwel onbegonnen werk….

Cookieinstellingen