Utrechtse projecten varen wel bij ruimere PFAS-norm

Foto: Utrecht

De nieuwe, ruimere norm voor het verplaatsen van vervuilde grond pakt goed uit voor de gemeente Utrecht. Het merendeel van de gemeentelijke projecten kan zonder aanvullende maatregelen doorgaan.

Volgens wethouder Eelco Eerenberg (D66, milieu) moet voor drie projecten nog een oplossing worden gezocht. Op de Neude kunnen bijvoorbeeld de laatste twee van de vier nieuwe bomen niet worden geplant. De grond die hiervoor moet worden afgegraven, bevat teveel PFAS en mag niet worden afgevoerd. Hetzelfde probleem speelt bij het plaatsen van een afvalcontainer op de Mariaplaats en bij de aanleg van een brug in de Prinses Irenelaan in de Schaakbuurt in Zuilen. Voor de aanleg van de geluidswal van de A12 tussen Woerden en De Meern komt de versoepeling van de PFAS-norm als geroepen. Dat werk kan zonder extra maatregelen doorgaan. Ook voor een groot aantal andere projecten van de gemeente gaat dit op.

Nooddepot

Veel bouwprojecten in Nederland kwamen afgelopen zomer onbedoeld stil te liggen, nadat het kabinet de norm voor de afvoer van met chemicaliĆ«n (PFAS) vervuilde grond aanscherpte. Eind november werd de norm versoepeld. Voor de Utrechtse projecten die niet binnen de nieuwe norm vallen, studeert de gemeente op een oplossing. Wethouder Eerenberg hoopt dat nog dit kwartaal een nooddepot wordt aangelegd voor de opslag van grond met een te hoge PFAS-waarde. “De verwachting is dat binnen twee jaar reinigingstechnieken zijn ontwikkeld, zodat deze grond op termijn naar een verwerkingsinstallatie kan.”

(Bron: AD)

Cookieinstellingen