KEES gaat MARK ontwikkelen: drie hoge torens in Leidsche Rijn

Foto: gemeente Utrecht

De papieren zijn ondertekend: de ontwikkeling van het hoogste gebouw van Utrecht kan gaan beginnen. De bouw van drie torens van 80, 100 en de hoogste van 140 meter moet in 2021 starten en in 2023 klaar zijn. De gemeente noemt het project ‘iconisch’.

Wethouder Klaas Verschuure (Leidsche Rijn) ondertekende vrijdag namens de gemeente de overeenkomst voor het hoogbouwproject MARK in Leidsche Rijn met ondernemers Koopmans Bouwgroep en J.P. van Eesteren en Stadswaarde, die voor dit project samenwerken onder de naam KEES. Met de ondertekening kan de verdere ontwikkeling van het ‘iconische hoogbouwproject’ starten. KEES gaat de plannen nu meer gedetailleerd uitwerken in een voorlopig ontwerp.

Drie hoge torens

Utrecht selecteerde het plan MARK ongeveer een jaar geleden na een aanbesteding. Het plan bestaat uit drie hoge torens van 80, 100 en 140 meter, afgewisseld met laagbouw van circa 25 meter hoog. Verschuure sprak destijds van een ‘verticaal dorp’. Beide partijen zijn blij dat het project nu een nieuwe stap kan zetten. “Utrecht staat voor een enorme bouwopgave, omdat we nog steeds een van de snelst groeiende steden van ons land zijn”, zegt Klaas Verschuure. “Mensen willen hier dolgraag wonen. Ik ben daarom heel blij dat we nu de volgende stap kunnen zetten. We gaan hier een iconisch complex bouwen.”
Jeroen Messemaeckers van de Graaff, namens ontwikkelcombinatie KEES: “De stad van de toekomst is een groene stad voor iedereen. In groene steden wonen mensen in gezonde buurten, werken mensen in circulaire gebouwen, verbruiken we energie uit natuurlijke hulpbronnen en eten we duurzaam voedsel. Met ons verticale dorp MARK hebben we de ambitie om hier een bijdrage aan te leveren. Wij zijn trots MARK in Utrecht te mogen realiseren.

1125 woningen

In het complex komen ongeveer 1125 huur- en koopwoningen met patio’s en groene binnentuinen. 60 procent van de woningen worden sociale huur, middeldure huur en zorgwoningen. Op verschillende plekken in de torens kunnen bewoners elkaar ontmoeten, sporten en ontspannen. De hoogte van het complex is uniek in onze stad: met MARK krijgt Leidsche Rijn het hoogste gebouw van Utrecht.
Het nieuwe complex wordt zo duurzaam mogelijk. De samenwerkende partijen streven naar een zogenoemde WELL Gold-certificaat. Het certificaat richt zich op het algemeen welbehagen en welzijn van de toekomstige bewoners door te kijken naar de kwaliteit van lucht in het gebouw, waterhuishouding, lichttoetreding, fitness, welzijn en comfort. Bij oplevering wordt dit het eerste gebouw in Nederland waar het certificaat van toepassing is. Daarnaast worden alle woningen klimaatneutraal en energiezuinig opgeleverd.

Reacties