Utrechtse begroting aangenomen: in 2020 is 1,4 miljard beschikbaar

Foto: Utrecht.nl

De Utrechtse gemeenteraad heeft gisteravond laat ingestemd met de begroting voor 2020. Met die begroting is een bedrag gemoeid van 1,4 miljard euro. Tijdens de vergadering werden ruim negentig alternatieve voorstellen ingediend. Een deel daarvan haalde de eindstreep, een deel werd verworpen.

(Door RTVUtrecht)

De gehele oppositie stemde uiteindelijk tegen de begroting, maar de coalitie heeft een krappe meerderheid, en dus werd de begroting alsnog aangenomen. Gedurende de vergadering werden er een aantal tegenbegrotingen ingediend, door het CDA, de VVD, Student & Starter en de PvdA. Deze tegenbegrotingen konden niet rekenen op voldoende steun in de raad en werden verworpen.

Atletiekbaan gered

Goed nieuws is er voor de atletiekbaan in het Amaliapark. Het college had in de begroting voorgesteld om die te sluiten. Maar een meerderheid van de raad was het daar niet mee eens, die bezuiniging werd dus teruggedraaid. Alle partijen behalve DENK en Stadsbelang wilden de atletiekbaan redden. Een hot item waren de verkiezingsborden. Het college had ook daar over voorgesteld om daarop te bezuinigen. Net als eerder dit jaar was dit tegen het zere been van veel fracties. Toen werd besloten om niet meer door de partijen zelf te laten plakken, maar om voorgeplakte borden te bestellen. Maar ook het geld voor die borden werd in deze begroting wegbezuinigd. D66 pleitte er voor als reactie op de maatregel om de regels van plakken ‘in het wild’ voor politieke partijen te versoepelen. Dit voorstel van de partij haalde het niet.

Vuelta

Eerder had de Partij voor de Dieren voorgesteld om een sponsor van de Vuelta niet uit te nodigen voor de start in Utrecht. Het gaat om een bedrijf dat varkensvlees verwerkt. Wethouder Klaas Verschuure reageerde op het voorstel. De sponsor ElPezo blijkt geen partner van de Hollandse organisatie van de Vuelta is, en dus is het niet aannemelijk dat dit bedrijf zijn opwachting maakt bij de start. Een motie om ze toch te weigeren haalde geen meerderheid.

Zwembad Leidsche Rijn

Een voorstel van het CDA om een nieuw zwembad te bouwen in Leidsche Rijn Centrum haalde het ook niet. Wethouder Maarten van Ooijen wilde niet op het idee ingaan. Hij gaf aan dat er net een onderzoek gedaan is naar zwemwater in Utrecht. Binnen een paar maanden komt hij met een nota die daar inzicht ingeeft. Daarin zal staan waar er in Utrecht behoefte is naar nieuw zwemwater, en hoeveel het kost om dat te realiseren. Hij zei toe dat hij in die nota ook ingaat op Leidsche Rijn.

ID-kaart gratis

De raad was verdeeld over diverse proefballonnetjes. Zo haalde een voorstel van GroenLinks om de ID-kaart voor minima gratis te maken het ruim. Dat gold niet voor een voorstel van de PvdA, die parkeervergunningen ter beschikking wil stellen voor leraren. Die zouden een plek kunnen delen met bewoners die overdag met hun auto weg zijn. Zo zou iets gedaan kunnen worden aan het lerarentekort. De raad was unaniem positief over een oproep van D66 om aan Eneco te gaan vragen of ze niet te veel winst maken op de stadsverwarming. De energieleverancier heeft een monopolie op warmte in de stad. Eerder bleek uit onderzoek van de minister dat energiebedrijven te veel verdienen op dit product.

Autoloze feestdag

DENK stelde voor om de raadsuitzendingen in het vervolge ook via Instagram en Facebook uit te gaan zenden. De raad vindt dat een goed idee. De Partij voor de Dieren wil graag dat Utrecht een autoloze feestdag krijgt. Dat ontlokte Dimitri Gilissen (VVD) de uitspraak: “Een dag zonder auto kan nooit een feestdag zijn.” En daarmee kreeg hij de lachers op de hand.

Reacties