St. Antonius Ziekenhuis staakt vandaag

Foto: LM

Vandaag wordt er actie gevoerd in het St. Antonius Ziekenhuis in Leidsche Rijn, Nieuwegein en Woerden. Ziekenhuismedewerkers willen beter betaald krijgen voor hun werk. Spoedgevallen krijgen vandaag wel zorg, de rest is verzet.

Sinds de gesprekken aan de cao-tafel begin juni zijn beëindigd, hebben 25 ziekenhuizen 24 uur lang zondagsdiensten gedraaid. Vandaag gebeurt dat in het St. Antonius Ziekenhuis. Dat betekent dat operatiekamers, radiologie en tientallen andere afdelingen alleen open gaan voor spoedeisende zaken. Aan bezoekers van het ziekenhuis wordt vandaag uitgelegd waarom er gestaakt wordt en er worden flyers uitgedeeld. Er lijkt veel begrip te zijn.

Landelijke staking

De gezamenlijke vakbonden in de zorg organiseren op 20 november een landelijke ziekenhuisstaking. De bonden zijn boos vanwege het uitblijven van een goede cao voor de 200.000 ziekenhuismedewerkers in Nederland. Ze verwachten dat minimaal de helft van de ziekenhuizen hun deuren sluiten voor niet-spoedeisende zaken. De vakbonden vragen een structurele loonsverhoging van 5 procent voor 2019 en een extra toeslag op loon wanneer medewerkers last-minute worden opgeroepen om te werken. Ook willen ze goede afspraken over arbeids- en rusttijden voor het personeel en over instroom en behoud van medewerkers.

NVZ

De werkgevers, verenigd in de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), kwamen eerder met het voorstel om de lonen voor alle medewerkers met 4 procent in 2020 en 4 procent in 2021 te laten stijgen. Ook boden ze per 1 januari 2020 een verhoging van de onregelmatigheidstoeslag, wat volgens NVZ neerkomt op een extra 2,5 procent loonsverhoging voor verpleegkundigen. Ook gaat in de voorstellen de stagevergoeding omhoog en krijgen co-assistenten een onkostenvergoeding.

(bron: RTVUtrecht)

Cookieinstellingen