Utrecht meest lawaaiige gemeente van Nederland

Foto: MB

De gemeente Utrecht scoort het slechtst qua geluidsoverlast. Dat blijkt uit onderzoek van De Monitor naar omgevingslawaai.

Nederlandse gemeenten moeten verplicht iedere vijf jaar de geluidsbelasting in kaart brengen. Daaruit blijkt dat 20 procent van de bewoners in Utrecht en omliggende gemeenten, zoals Nieuwegein en Houten, wordt blootgesteld aan niveaus van 55 tot 60 decibel per dag. Dat maakt Utrecht, in vergelijking met andere gemeenten, de meeste lawaaiige plek van Nederland. Hilversum staat op de tweede plaats, Amsterdam staat opvallend genoeg in de middenmoot en de minste geluidsoverlast wordt gemeten in Almere.

Compacte stad

In een reactie laat de gemeente Utrecht weten: “Utrecht is een compacte, bedrijvige stad en fungeert als de draaischijf voor de mobiliteit van Nederland.” De gemeente wijst erop dat er onduidelijkheid is over welke wegen wel en welke wegen geen gegevens aangeleverd moeten worden en zoekt de verklaring bij de manier waarop geluidshinder in kaart wordt gebracht. “Bij geluidsmetingen nemen we ook alle wegen in de stad mee (niet alleen het hoofdwegennet), iets wat niet alle overheden doen.” Utrecht neemt maatregelen om geluidshinder zo veel mogelijk te voorkomen. “Zo gaan we bij het vervangen van wegdek voor stil asfalt, stimuleren we schonere en stillere vervoersmiddelen en hanteren we voor nieuwbouwgebieden strengere geluidsnormen dan de wet vraagt.”

Hart- en vaatziekten

In oktober publiceerde de Wereldgezondheidsorganisatie WHO het dringende advies aan overheden om omgevingslawaai drastisch te verminderen. Een op de drie Nederlanders wordt dagelijks blootgesteld aan niveaus die volgens de WHO onverantwoord hoog zijn. Het wetenschappelijk bewijs voor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten is inmiddels zeer sterk. Het Europees Milieuagentschap schat dat jaarlijks 12.000 Europeanen voortijdig overlijden aan door lawaai veroorzaakte hart- en vaatziekten.

Cookieinstellingen