Gemeente Utrecht onderzoekt mogelijkheden aardwarmte

Foto: Warmtebron

In Utrecht wordt op dit moment onderzoek gedaan naar aardwarmte ofwel geothermie. Bij aardwarmte wordt warm water uit de grond gepompt en gebruikt om bijvoorbeeld huizen te verwarmen. Hoe dieper de boring, hoe warmer het water is.

Meestal zijn er twee putten nodig, een doublet. Bij de ene put wordt water omhoog gepompt, waarbij een warmtewisselaar de warmte eruit haalt, en via de andere put gaat het afgekoelde water weer terug de grond in. Volgens wethouder Lot van Hooijdonk wordt momenteel onderzocht waar in deze regio de winning van aardwarmte mogelijk is. “Dat hangt af van de gesteldheid van de bodem. Elders in Nederland, waar sprake was van olie- en gaswinning, is daar al veel onderzoek naar gedaan. Hier weten we nog niet zoveel van wat er in de bodem zit. We zullen dus eerst moeten onderzoeken wat zich onder onze voeten bevindt. Is de bodem bijvoorbeeld poreus genoeg om er warm water uit te halen.”

Hoe dieper hoe warmer

Een van de onderzoeken die nu lopen kijkt naar aardwarmte op een diepte van ongeveer 5 tot 7 kilometer. Want hoe dieper, hoe warmer het water. Dit biedt ook de mogelijkheid om stoom op te wekken waarmee je elektriciteit kan maken. Het UMC Utrecht is hierbij aangesloten, samen met vier andere Utrechtse bedrijven en kennisorganisaties. Dat zijn partijen met gezamenlijk een hoog energieverbruik.

Stadsverwarming

Ook aardwarmtewinning op een diepte van drie kilometer wordt onderzocht. Deze warmte kan gebruikt worden voor het warmtenet van Utrecht. De gemeente en de provincie Utrecht zien de initiatieven als een belangrijke bijdrage aan de energietransitie. Aardwarmte kan de stadsverwarming, waar een derde van de stad op is aangesloten, verduurzamen.

Cookieinstellingen