Eerste bewoners betrekken hun woning in Haarzicht

Foto: L. Vissers

Haarzicht, de nieuwe wijk tussen Vleuten en Haarzuilens, vordert gestaag. De eerste bewoners zijn inmiddels in hun nieuwe huis getrokken.

Haarzicht ligt op een prachtige plek vlakbij natuur. Geen wonder dat de huizen ontzettend populair zijn en snel verkocht worden. De huizen zijn ook nog eens met de nieuwste technologieën op het gebied van duurzaamheid uitgerust, zoals een bodemwarmtepomp, balansventilatie en hoogrendement zonnepanelen op de best haalbare zuid-west positie.

Energiekosten

De warmte van vervuilde, afgevoerde lucht uit de nieuwe huizen in Haarzicht wordt gebruikt voor het opwarmen van nieuwe, verse lucht die naar binnen wordt geblazen: warmteterugwinning. Door deze ‘gerecyclede’ warmte gaat er bijna geen energie verloren. Geleiding zorgt er voor dat de in- en uitgaande lucht niet met elkaar vermengt. Dit gebeurt in het hart van het balansventilatiesysteem. Voldoende verse lucht komt via ventilatieventielen in het plafond de kamers in. Volgens de energieprestatie-eisen van de overheid (de zogenoemde EPC-eisen) is mechanische ventilatie verplicht in elke nieuwe woning. Bij balansventilatie werken verwarming en ventilatie prima samen. Met de juiste balansventilatie gebruik je de verwarming aanzienlijk minder. Omdat uitgaande warme lucht gebruikt wordt om de verse lucht van buiten te verwarmen. En dat scheelt in de energiekosten.

State-of-the-art dus daar in Haarzicht, en dat vinden de kopers ook. Vrijwel alle huizen zijn inmiddels verkocht, maar er zijn nog reservelijsten waar je als belangstellende op kunt en zijn er nog een paar bouwnummers beschikbaar. Meer weten? www.woneninhaarzicht.nl

Reacties

0