Alternatieven voor de auto gestimuleerd in Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern

Foto: goedopweg

Alternatieven voor de auto: er start een proef hiervoor in Leidsche Rijn. Daarmee start Goedopweg in Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern als eerste in Nederland met een MaaS-pilot.

MaaS staat voor Mobilty as a Service en werkt met een app. Deze app heet TRIPPS en moet alternatieven voor de auto stimuleren, reizen gemakkelijker maken en de bereikbaarheid verbeteren. Met TRIPPS krijgen reizigers informatie over alle mogelijkheden van vervoer en kunnen zij die via de app plannen, boeken en betalen. Het gaat om alle mogelijke vervoermiddelen: (deel)auto’s, openbaar vervoer, (deel)fietsen en taxi’s. De app geeft reizigers actueel en persoonlijk reisadvies en updates over vertragingen, files en alternatieve routes.

Innovatie

De provincie Utrecht inventariseert de knelpunten op doorgaande wegen en door kernen en pakt deze aan om de veiligheid, leefbaarheid en doorstroming te verbeteren. Innovatie speelt daarbij een belangrijke rol. Om de aansluiting van verschillende vervoersvormen te verbeteren en reizigers te stimuleren vaker de fiets en het openbaar vervoer te gebruiken, wordt ingezet op technologische ontwikkelingen en gedragsbeïnvloeding.

Gezond en leefbaar

De regio Utrecht start met de MaaS-pilot in Leidsche Rijn, Vleuten en de Meern omdat dit gebied hard groeit en het autobezit en -gebruik hier relatief hoog is. Tot 2030 komen er nog tot 105.000 inwoners bij. TRIPPS kan bijdragen aan het stimuleren van alternatieven voor de auto. En dat is essentieel voor een gezond en leefbaar stadsdeel.

Op de foto krijgt wethouder Lot van Hooijdonk (verkeer) uitleg over de app.

Cookieinstellingen