Temperaturen van de afgelopen week zorgen voor verslechterde waterkwaliteit

Foto: CC0

Het waterschap vraagt inwoners die iets afwijkends in een gracht, sloot, beek of kanaal zien, dit direct te melden. Denk aan dode vissen, een vreemde kleur van het water, wateroverlast of een verstopte duiker.

Hoge temperaturen

De afgelopen week was het erg warm in Nederland, zo ook in Leidsche Rijn. De komende weken zullen overdag ook voornamelijk temperaturen van boven de 20°C gemeten worden. Door oplopende temperaturen, verslechtert de waterkwaliteit. Omdat ook de watertemperatuur stijgt, neemt het zuurstofgehalte in het water af. Hierdoor komen vissen eerder in nood of sterven zelfs.

Meld dode vissen direct bij het waterschap en controle botulisme en blauwalg

Het waterschap raadt inwoners aan dode vissen niet zelf op te ruimen of aan te raken. Wel vraagt het waterschap inwoners om direct melding te doen. Na ontvangst van een melding, ruimt het waterschap dode vissen zo snel mogelijk op. Het water, waarin het waterschap naast dode vissen ook zieke of dode watervogels aantreft, wordt altijd gecontroleerd op botulisme. Door de hogere watertemperatuur neemt ook de kans op blauwalg toe. Als botulisme of blauwalg wordt geconstateerd, brengt het waterschap de gemeente op de hoogte, die op de locatie waarschuwingsborden plaatst.

Cookieinstellingen