Diploma’s voor jonge archeologen bij Castellum Hoge Woerd

Foto: Aafke Holwerda

15 jonge archeologen in de dop ontvingen woensdag hun Graaf Junior diploma uit handen van wethouder Anke Klein bij Castellum Hoge Woerd. Met deze diploma-uitreiking zet Museum Hoge Woerd de archeologen in spé in het zonnetje voor hun toewijding en enthousiasme.

De jongens en meiden van jeugdclub Graaf Junior maakten een jaar lang (nader) kennis met de bijzondere wereld van archeologie. Zij hadden les van echte archeologen, werkten met authentieke Romeinse vondsten, hanteerden zelf de metaaldetector en bezochten een opgraving. Na afloop van de uitreiking werd er volop genoten van een Romeins diner nadat dit door de kinderen was klaar gemaakt. “Er is in Leidsche Rijn zóveel geschiedenis opgegraven, daar mogen we heel trots op zijn”, aldus Anke Klein.

Wachtlijst

Ieder seizoen start een nieuwe groep enthousiastelingen van 15 kinderen in de leeftijd van 8-11 jaar met Graaf Junior. In 2007 is de eerste groep gestart vanuit de oranje parasite in de boomgaard bij Castellum Hoge Woerd, waar het museum onderdeel van is. Castellum Hoge Woerd was toen nog in aanbouw. Sinds de oprichting van Castellum Hoge Woerd in 2015 is het educatieaanbod enorm gegroeid. Aangezien er al jaren een wachtlijst is voor jeugdclub Graaf Junior, wordt er na de zomer gestart met Graaf Senior, een vervolg op de junioreditie.

Kijkwijzers

Sommige afgezwaaide cursisten ontwikkelen zich verder tot Kijkwijzers bij het museum; jeugdige rondleiders die bezoekers opnieuw leren kijken met de ogen van een kind. Naast de jeugdclubs hebben het afgelopen seizoen ruim 100 klassen van het basisonderwijs een bezoek gebracht aan het museum. Vanaf volgend seizoen gaat het museum zich ook richten op het voortgezet onderwijs (onderbouw) in de regio en stad Utrecht.

Voor meer informatie en het aanmelden voor de jeugdclubs van Museum Hoge Woerd: www.museumhogewoerd.nl/jeugdclubs

Cookieinstellingen