Warme dagen zorgen voor drukte én incidenten bij Haarrijnseplas

Foto: MB

De Haarrijnseplas heeft een geschiedenis als het gaat om incidenten als seksuele intimidatie, vechtpartijen en berovingen. Extra maatregelen en strandwachten zorgden voor wat meer rust. Toch zijn er nu ook weer een paar incidenten voorgevallen bij de Haarrijnseplas. “Als het extreem druk is, gebeuren er dingen, dat is helaas niet te voorkomen.”

Het is op warme dagen zoals deze week tot in de avond druk op het strand van de Haarrijnseplas. Vooral veel jongeren vertoeven er graag. Maar begin deze week was er een vechtpartij, waardoor de 12-jarige zoon van een ongeruste moeder en zijn vrienden er eigenlijk niet meer naartoe durven. “Zelf voel ik me er ook niet prettig”, zegt ze. Een andere ouder beaamt dit: haar dochter en haar vriendengroep werden gistermiddag bedreigd met een mes; het meisje moest haar telefoon afgeven.

Relatief rustig

Toch valt het volgens de gemeente nog mee met het aantal incidenten. “Ik wil echt niet bagatelliseren wat er gebeurt, want als je kind thuiskomt en vertelt dat het is beroofd is dat echt heel vervelend. Maar vergeleken met de incidenten van een aantal jaren geleden is het relatief rustig”, zegt Michiel Selten van de gemeente Utrecht. “Er zijn altijd strandwachten aanwezig die politie kunnen oproepen. Dat is tot dusver één keer gebeurd, en er is één keer aangifte gedaan van diefstal.” Hij voegt eraan toe dat als het heel druk is en er veel jongeren bij elkaar zitten, er altijd wat kan gebeuren. “We kunnen niet alles voorkomen. Maar jongerenwerk is er ook altijd, en de strandwachten zijn opgeleid om de-escalerend te kunnen optreden. Dat gaat meestal goed.” De strandwachten en de jongerenwerkers zijn er dagelijks tot 19.00 uur; op drukke dagen met meer personen dan op rustige. Als het nog druk is als zij weggaan, geven ze dat door aan de politie.

Gebiedsverbod

Het strand van de Haarrijnseplas is inmiddels een stuk groter dan een paar jaar geleden, toen er veel overlast was. “Je ziet nu dat de jongeren veel bij elkaar gaan zitten aan de noordkant van het strand. Je kunt er ook voor kiezen om aan de andere kant te gaan zitten, daar is het rustiger en zal minder gauw iets gebeuren.” De strandwachten zijn bevoegd om gebiedsverboden uit te schrijven; dat is gisteren twee keer gebeurd. Die jongeren mogen er niet meer komen en daar wordt ook op gelet.

 

Cookieinstellingen