Verboden vanaf 1 juli: fietsen met je telefoon in de hand!

Foto: Calling Elvis

Vanaf 1 juli is het wettelijk verboden om te fietsen met je telefoon in je hand. Het maakt niet uit of je tijdens het fietsen handheld aan het bellen bent, een appje verstuurt of een liedje opzoekt uit je playlist. Heb je je telefoon in je hand tijdens het fietsen, dan riskeer je een boete van 95 euro.

Dat wordt voor heel veel mensen even afkicken, want het is inmiddels heel normaal om met je telefoon bezig te zijn op de fiets. En dan let je dus niet op het verkeer, vandaar het verbod. Staat je mobiel in een houder terwijl je ’m bedient, dan ben je niet in overtreding. Er is dan geen sprake van ‘vasthouden’, maar van handsfree gebruik. Overigens kun je wel een bekeuring krijgen als het bedienen van je telefoon tot gevaarlijk weggedrag leidt (volgens artikel 5 van de Wegenverkeerswet).

95 euro boete

Je mag volgens de wet geen telefoon vasthouden tijdens het rijden en fietsen. Het maakt niet uit waarvoor je die telefoon gebruikt. Wettelijk komt het erop neer dat het voor degene die een motorvoertuig, bromfiets, snorfiets of gehandicaptenvoertuig die is uitgerust met een motor of fiets bestuurt, verboden is tijdens het rijden een mobiel elektronisch apparaat (en dus ook een telefoon) vast te houden.
Voor fietsers die met een telefoon in de hand rijden is de boete per 1 juli 2019 € 95,- exclusief administratiekosten van € 9,-. Voor automobilisten die met een telefoon in de hand rijden is de boete per 1 januari 2019  € 240,- exclusief administratiekosten. En de politie heeft laten weten er echt op te gaan controleren!

Cookieinstellingen