Drinkwaterbedrijf Vitens: ben zuinig met water op warme dagen

Foto: ob

Op warme dagen verbruiken we veel meer water: zo’n 140% van de normale hoeveelheid. Logisch: we douchen wat vaker, vullen een badje en sproeien de tuin. Maar dit kan leiden tot een lagere waterdruk.

Zeker op bepaalde piekmomenten – tussen 7 en 9 in de ochtend en tussen 18 en 22 uur in de avond – wanneer we allemaal tegelijk meer water gebruiken, kan de waterdruk dalen. Daarom vraagt Vitens haar klanten om op warme dagen op het watergebruik te letten. Niet dat je gevraagd wordt minder water te drinken, maar er zijn andere manieren om wat zuiniger met water te zijn. Bijvoorbeeld door iets korter te douchen en de tuin te sproeien na 22 uur ’s avonds. Of helemaal niet: een beetje droogte stimuleert de wortelgroei van planten, stelt Vitens.

Waterspitsuren

Ook is het handig om juist die waterspitsuren te mijden, dus wat later of vroeger douchen. En water voor een badje in de tuin is prima geschikt om de planten water te geven. In de warme zomer van vorig jaar kwam de bodem van de watervoorraad in zicht bij Vitens. Als zulke zomers vaker voor komen, zou Nederland in 2050 100 miljard liter extra kraanwater nodig hebben. En dat is onmogelijk volgens Vitens. Dus daarom kunnen we nu maar vast op ons watergebruik gaan letten. Een minuut korter douchen scheelt zomaar 2200 liter drinkwater per jaar. De auto wassen in een wasstraat levert 60 liter waterwinst op. Je auto niet wassen nog meer…

Cookieinstellingen