“Heb je een mooi terras, wordt het een fietsenstalling”

Foto: Alissa Verwoerd

Het Brusselplein in Leidsche Rijn Centrum – u weet wel, dat plein met horeca en fijne terrassen – staat vaak vol geparkeerde fietsen. En dat is eigenlijk niet de bedoeling.

Je fiets zomaar ergens neer zetten omdat je geen handige plek ziet, mag niet overal in Utrecht. Als ze gevaarlijk gestald zijn, bijvoorbeeld voor nooduitgangen of op blindegeleidenstroken, kunnen ze weggehaald worden door Handhaving. Maar er wordt niet altijd overal elke dag gehandhaafd.

Gevaarlijk

Op het Brusselplein staan veel fietsen terwijl er om de hoek veel lege rekken staan. Ook is er een overdekte fietsenstalling (schuin tegenover de Big Bazar). Gertjan te Hoonte, gemeenteraadslid in Utrecht namens de VVD: “Deze plek, dit plein, is niet bedacht als fietsenstalling. Er staan veel fietsen her en der; de kwaliteit van de openbare ruimte komt zo niet tot uiting zoals we bedoeld hadden. In Utrecht is de afspraak dat we alleen gevaarlijk gestalde fietsen weghalen. Daar is hier nog geen sprake van, maar je kunt je afvragen wanneer het wel gevaarlijk wordt.” Of wanneer het onhandig wordt, want veel bezoekers van het winkelcentrum storen zich er wel aan. Het ziet er rommelig uit, en met een kinderwagen is er soms geen doorkomen aan. Laat staan met een rolstoel.

Jumbo

Gertjan te Hoonte: “Als iedereen met een auto zijn auto zo zou parkeren, snappen we dat het niet zo kan. Maar met fietsen zijn we dat min of meer normaal gaan vinden.” Klanten van de Jumbo brengen daar tegenin dat als ze even naar de Jumbo gaan voor een paar boodschappen, ze geen zin hebben om tien minuten van en naar de fietsenstalling te moeten lopen. En voor auto’s is een riante parkeergarage aangelegd met voldoende plek. De fietsers komen er wat de voorzieningen daar betreft wat bekaaid vanaf, vinden ze. Misschien kan een deel van de parkeergarage opgeofferd worden voor fietsen, zo suggereert men op Facebook.

(mmv Alissa Verwoerd, student HU, School voor Journalistiek)

Cookieinstellingen