Mooie mix van culturen tijdens de Iftar van Dock en ‘De Boomgaard’

Foto: Linda van den Hoogen

Sociaal makelaars van DOCK hebben in samenwerking met basisschool De Boomgaard vrijdagavond 17 mei een iftar georganiseerd voor bewoners uit de wijk. Gezamenlijk werd het vasten verbroken en werd er kennis over verschillende culturen uitgewisseld.

(door Linda van den Hoogen, student HU, School voor Journalistiek)

Eva Vliege, sociaal makelaar bij DOCK en beheerder van Bouwspeeltuin Voorn, merkte dat er steeds meer onbegrip ontstond tussen de verschillende culturen in Leidsche Rijn. Na de aanslag op het 24 Oktoberplein in Kanaleneiland kwamen er steeds meer moeders bij haar in de Bouwspeeltuin die zich verontschuldigden voor hun cultuur. Samen met deze moeders wilde Eva toen een iftar organiseren die voor iedereen toegankelijk is. Het idee achter deze iftar: verschillende culturen samenbrengen en met elkaar in gesprek gaan. De directie van basisschool De Boomgaard had hetzelfde idee. Samen hebben ze de handen in een geslagen.

Zonsondergang

Iftar is de maaltijd waarmee het vasten tijdens de ramadan wordt verbroken. Tijdens deze vastenmaand eten en drinken moslims niet tussen zonsopkomst en zonsondergang. Het tijdstip waarop de iftar start is momenteel rond 21.30 uur. Dit schuift steeds een beetje op. Voor veel moslims is harira het eerste wat ze eten als de zon onder is. Harira is een traditionele dikke soep met lamsvlees, uien, linzen en kikkererwten.

Harira

Om 21.00 uur op vrijdagavond 17 mei was de gymzaal van basisschool De Boomgaard gevuld met buurtbewoners, vaste bezoekers van Bouwspeeltuin Voorn, juffen en meesters en andere geïnteresseerden. De avond begon met een uitleg over de ramadan en wat vasten precies inhoudt. En half uur later, toen de zon onder ging, was het tijd om aan tafel te gaan. In de hal van de school stonden alle gerechten klaar die de aanwezigen hadden meegebracht. Naast een grote pan traditionele harira stond de tafel vol met couscous, dadels, watermeloen en vele andere lekkernijen.

Mooie mis van culturen

Aan de verschillende tafels vormde een mooie mix van culturen. Er werd gezamenlijk gegeten en van elkaar geleerd. Ervaringen over de ramadan werden uitgewisseld en werd er gesproken over tradities uit andere culturen. Om een goed beeld te krijgen van de islamitische cultuur vastte Inge, een van de organisatoren en betrokkene bij De Boomgaard, een dagje mee. Voor haar, maar ook voor de andere aanwezigen bij de iftar, werd duidelijk dat vasten niet alleen draait om het niet nuttigen van eten en drinken maar ook in het teken van zelfbewustwording en dankbaarheid staat. Het hebben van genoeg eten en drinken is namelijk niet voor iedereen zo vanzelfsprekend.

 

Cookieinstellingen